Hlavní obsah

Melancholik Vlastimil Brodský hrál v nejlepších filmech 60. let

Před 20 lety, 20. dubna 2002, zemřel herec Vlastimil Brodský. Představitel tragikomických typů byl dlouholetým členem souboru Divadla na Vinohradech a velmi dobře si uměl vybrat filmové role.

Foto: Profimedia.cz

Vlastimil Brodský

Článek

Vlastimil Brodský se narodil 15. prosince 1920 v Hrušově nad Odrou. První zkušenosti sbíral od roku 1939 v herecké škole E. F. Buriana, založené při divadle D40. Později se protloukal v divadle Větrník a v Divadle satiry, až zakotvil v Divadle na Vinohradech, kde pracoval až do devadesátých let. Brodský byl melancholický typ, ale současně produkoval i nenápadný humor.

Poprvé se objevil ve filmu už v roce 1937 (Svět patří nám), ale jeho nejslavnější filmovou érou byla šedesátá léta. Tehdy přišel muzikál Kdyby tisíc klarinetů, film Až přijde kocour nebo legendární komedie Bílá paní režiséra Zdeňka Podskalského, jedna z nejlepších satir na komunismus.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Rozmarné léto

Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela představily Brodského až v Americe. Snímek získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Tituly jako Rozmarné léto, Farářův konec, Skřivánci na niti a Světáci jen potvrzují, že Brodský byl v té době na vrcholu.

Netflix vymaže ze seriálu Franka Langellu, řekl vtip o kolegyni

Film

Během sedmé dekády natočil Noc na Karlštejně nebo německo-české drama Jakub lhář, za které dostal Zlatého medvěda na berlínském festivale. Vedle toho hrál i v čistě bláznivých komediích Tajemství hradu v Karpatech nebo Zítra vstanu a opařím se čajem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Českého lva dostal Brodský za Babí léto. Na snímku s Jiřím Hubačem

Ještě rok před smrtí natočil uznávaný film Babí léto s režisérem Vladimírem Michálkem. Jeho postava, snílek a recesista, na rozdíl od své ustarané maželky (Stella Zázvorková) odmítá přijmout stáří a užívá si život s humorem.

Foto: Profimedia.cz

Tereza Brodská

Připomenout se sluší i televizní seriály jako Pan Tau, Arabela, Návštěvníci a Život na zámku, dabing nebo práci v Československém rozhlase, kde jako populární skřítek Hajaja léta četl dětem pohádky.

Vlastimil Brodský dlouhodobě trpěl úzkostí a 20. dubna 2002 spáchal sebevraždu. Zanechal po sobě dvě děti, Marka Brodského a Terezu Brodskou, kteří se rovněž věnují herectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám