Hlavní obsah

GLOSA: Kdo koho může hrát? S tou otázkou se lze nadít všeho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S hyperkorektností, kvůli níž například Ondřej Sokol nesměl hrát ve hře Ujetá ruka černocha a Činoherní klub musel představení stáhnout, se před natáčením filmu Golda – Železná lady Izraele setkala i světoznámá oscarová herečka Helen Mirrenová.

Foto: Reuters

Helen Mirrenová

Článek

Například její britská kolegyně Maureen Lipmanová se proti jejímu obsazení ostře ohradila s tím, že nemůže hrát Židovku, když sama Židovka není.

Mirrenová na to tehdy reagovala lakonickou otázkou: „Když Žida nemůže hrát někdo, kdo není Žid, znamená to, že Žid nemůže hrát nežidovskou postavu?“ a dodala, že její obsazení se v tomto případě opravdu řešilo. „Řekla jsem: Já nejsem Židovka. A pokud o tom chcete ještě popřemýšlet a rozhodnete se jít jiným směrem, nic ve zlém.“

Foto: Film Europe

Helen Mirrenová jako Golda Meirová

Nicméně režisér si stál za svým rozhodnutím a výsledný film mu dal za pravdu. Mirrenová, jíž maska přisoudila mimo jiné velký nos, hraje obdivuhodně, a dá se skoro říct, že na jejím výkonu celý film stojí.

Hyperkorektnost, která káže, že příslušníka etnické skupiny může hrát zase jen příslušník dané skupiny, je zhoubná. Pokud se budou dnes či v budoucnu točit filmy o druhé světové válce a holocaustu, bude se zkoumat, zda herec, představující nacistu, je podle norimberských zákonů příslušník árijské rasy?

Nechci malovat čerta na zeď, ale obávám se, že s tou hyperkorektností bychom se mohli dočkat i toho.

RECENZE: Golda - Železná lady Izraele, další velký koncert Helen Mirrenové

Kultura

Reklama

Související témata:

Související články

GLOSA: Barbie? Běžný český šovinista

Vítejte v růžovém světě, kde vládnou ženy, které mají jako jediné právo budovat si kariéry, užívat si života i bydlet. Kenové v něm žijí jen proto, aby se na...

Výběr článků

Načítám