Hlavní obsah

GLOSA: Jak do oscarového ceremoniálu vstoupili Navalnyj, Trump i izraelsko-palestinský konflikt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé Oscarů se v posledních letech potýkají s poklesem sledovanosti. Ke zvýšení zájmu o televizní přenos jim obvykle pomáhá kvalita hodnoceného filmového roku, ale také politická situace ve světě či sociální témata doby. To se na slavnostním večeru vždy nějak odrazí. Letos to nebylo jiné.

Foto: Profimedia.cz

Moderátor Jimmy Kimmel byl na Oscarech vtipný a pohotový.

Článek

Na závěr ceremoniálu byla vzdána pocta filmařům, kteří v uplynulých dvanácti měsících zemřeli. Vzpomínalo se i na vůdce ruské opozice Alexeje Navalného. Pořadatelé pustili vzkaz, který po sobě zanechal, a uzavřeli tím pomyslný kruh.

Dokument o něm totiž loni prestižní sošku získal. Přijela pro ni jeho žena Julia s doprovodem. Na pódiu řekla: „Můj manžel je ve vězení jen za to, že říká pravdu, můj manžel je ve vězení jen za obranu demokracie. Alexeji, sním o dni, kdy budeš svobodný a naše země bude svobodná. Zůstaň silný, má lásko.“ Na pozadí těchto slov byla vzpomínka na zesnulou osobnost velmi emotivní.

Nevím, jak bez tebe žít. Julia Navalná zveřejnila dojemný vzkaz manželovi

Evropa

Na scéně Dolby Theatre se objevila i americká politika. Moderátor Jimmy Kimmel nahlas přečetl nejnovější příspěvek bývalého prezidenta Donalda Trumpa na sociálních sítích.

„Nebyl nikdy horší hostitel než Jimmy Kimmel. Jeho zahájení bylo zahájením méně než průměrného člověka, který se příliš snažil být něčím, čím není a nikdy nemůže být. Zbavte se Kimmela a možná ho vyměňte za jiného ‚talenta‘ ABC George Slopanopoulose,“ napsal Trump na sociální sítě. Pravděpodobně myslel George Stephanopoulose, politického zpravodaje televizní stanice ABC.

„Díky němu by všichni na pódiu vypadali větší, silnější a okouzlující. Také to je dnes večer opravdu špatný politicky korektní pořad. Nesouvislý, nudný a velmi nespravedlivý. Proč prostě neudělí Oscary těm, kteří si je zaslouží. Možná by se tak sledovanost vrátila z hlubin. Udělejme znovu Ameriku velkou.“

Kimmel reagoval vtipně: „Bla, bla, bla… Děkuji, prezidente Trumpe. Díky za sledování. Divím se, že jste stále tady… neměl byste už být ve vězení?“

Foto: Profimedia.cz

Herec Mark Ruffalo podpořil příměří v Gaze.

Kromě tohoto okamžiku byl ceremoniál většinou bez Trumpa, který je trnem v oku mnoha umělců. Politika na něm přesto hrála významnou roli. Řada účastníků měla na šatech červené odznaky na podporu příměří v Gaze. Protesty související s pokračujícím konfliktem přitáhly k místu konání Oscarů stovky lidí. Ti zablokovali provoz tak, že program začal o pět minut později.

Film Oppenheimer na Oscarech všem utekl

Film

RECENZE: Z Dakaru na Sicílii. Uprchlická odysea plná naivity i přátelství

Film

Reklama

Související témata:
Mark Ruffalo

Výběr článků

Načítám