Hlavní obsah

RECENZE: Z Dakaru na Sicílii. Uprchlická odysea plná naivity i přátelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Co byste dělal/a, kdybyste žil/a v Africe, ano, poměrně slušně, jenže jste tak nějak tušil/a, že velká budoucnost vás tam nečeká? Možná byste se stejně jako hrdinové filmu Já Kapitán (2023) rozhodl/a odejít za svým snem, do Evropy. Režisér Matteo Garrone za něj získal již několik filmových cen. Nominaci na Oscara na konec neproměnil.

Trailer filmu Já kapitánVideo: Pilot Film

 
Článek

Režisér Garrone (Gomora, Dogman) ve svém novém filmu pohybujícím se na hraně dokumentu vsadil na uprchlické téma s cílem ukázat strasti dvou šestnáctiletých kluků, kteří se přes četná varování z Dakaru vydají na – pro ně zpočátku dobrodružnou – pouť.

Děj snímku, oceněného na filmových festivalech v Benátkách a San Sebastiánu, začíná tam, kde se rodí mnohé sny o lepším životě mimo Afriku. V chudých poměrech v senegalském Dakaru žijí bratranci Seydou (v roli vynikající Seydou Sarr) a Musa (Moustapha Fall).

Milují hudbu a sní o životě v ráji, v Evropě. Plánují si, že je tam bude živit jejich muzika. Na náklady, na náročnou, smrtelně nebezpečnou cestu si vydělávají na brigádách a věří, že právě jim se podaří projít až do bezpečí, že hladce překonají poušť i Středozemní moře.

Agnieszka Hollandová: Přicházely mi výhrůžky smrtí

Film

Prostřednictvím citlivé kamery (Paolo Carnera) snímek nabízí krásné záběry, které o pouti vyprávějí samy o sobě. Jejich vyznění podtrhuje výborná hudba (Andrea Farri). Do tvrdé reality režisér přidává i prvky magického realismu, a to v momentech krutosti, která je pro běžence každodenním „chlebem“.

Postupně divákovi ukazuje nelítostné prostředí pouště, rozklad hned několika afrických států, kde o přežití často rozhoduje mafie a (ne)dostatek peněz. A právě v tento moment scénář tak nějak logicky vázne.

Možnost, že by si dva senegalští mladíci na dalekou cestu vydělali za půl roku brigád kdesi v Dakaru, že by sehnali natolik výnosnou brigádu, je prakticky nulová. Stejně tak, že by další sumu dali dohromady za pár týdnů brigád na stavbě kdesi v Tripolisu… Uvěřitelné také moc není, že kdykoli to vážně potřebují, bojují o své životy, najde se vždy někdo, kdo jim bezelstně, z dobrého srdce pomůže.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Matteo Garrone (uprostřed) s herci Seydouem Sarrem a Moustaphou Fallem

Naopak jisté je, že režisér ve snímku poměrně přesně popsal byznys s uprchlíky, do něhož je zapojen kdekdo na obou kontinentech, včetně politiků, armády a policie. Reálné také je, že většina uprchlíků neumí vůbec plavat, stejně jako Musa a Seydou…

Už nasednutí na loď, vyplutí na Středozemní moře pro ně může znamenat v případě potíží téměř jistou smrt.

Chcete-li vidět, jak funguje uprchlický byznys, proč a pro koho je tak výnosný, je Já Kapitán filmem pro vás. I díky vypravěčům, jejichž mládí posouvá vše do jemnější, „stravitelnější“ verze příběhů, které se nedaleko Evropy denně dějí. Nezřídka nekončívají pro dotyčné dobře. Všichni navíc víme, že jejich pouť ani příchodem/příjezdem do vysněného cíle rozhodně nekončí.

Já Kapitán (Io capitano)
Itálie/Belgie/Francie, 2023, 121 min.
Hrají: Seydou Sarr, Moustapha Fall, Joseph Beddelem, Didier Njikam...
Režie a produkce: Matteo Garrone
Scénář: Matteo Garrone, Massimo Gaudioso, Massimo Ceccherini, Andrea Tagliaferri, Issaka Sawadogo
Kamera: Paolo Carnera
Česká premiéra: 4. dubna 2023
Hodnocení: 70 %

RECENZE: Filmu Železní bratři by prospěly působivější emoce

Film

Reklama

Související témata:
Film Já Kapitán

Výběr článků

Načítám