Hlavní obsah

Festival nabídne filmy o válce na Krymu i zmatcích dospívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy z Ukrajiny, které běžně není možné vidět v televizi ani v multikinech, nabídne od 18. do 22. listopadu pražský festival Týden ukrajinského filmu. Mnohé z nich už byly oceněny na různých festivalech.

Foto: Týden ukrajinského filmu

Vítězná skvadra

Článek

„Zahajovací snímek Vítězná skvadra osobně uvede režisér a scenárista Volodymyr Tychyj a producent filmu Marko Suprun. Delegace k úvodnímu snímku se zúčastní i Uljana Suprun, ministryně zdravotnictví Ukrajiny v letech 2016–2019 a zakladatelka a předsedkyně sdružení ArcUA. Film Čerkasy pak představí jeho producentka Marta Lotyš,“ upozornila za pořadatele Silvie Marková.

Vítězná skvadra se odehrává v roce 2014 za války na Donbasu. Tři dobrovolníci, kteří jsou odhodlaní bojovat za svou zemi, se ocitají na jedné z nejzapadlejších pozic frontové linie. Nikdo z nich nemá válečné zkušenosti, žádný se neorientuje v místních podmínkách a jejich situaci ještě komplikuje ambiciózní novinářka z Kyjeva, která sem přijede plnit tajnou misi. Přesto se právě oni stanou těmi, kdo překazí plány nepřítele.

Foto: Týden ukrajinského filmu

Zem je láva

Snímek režisérky Kateryny Hornostaj Zem je láva byl mimo jiné oceněn na letošním Berlinale cenou za Nejlepší celovečerní film v kategorii Generation. Lyricky křehký snímek přibližuje jedno z emocionálně nejintenzivnějších období v životě – období spojené s hledáním sebe sama, nejednou provázeným bolestnými pochybami, i s postupným uvědomováním si vlastní identity. Režisérka vtahuje diváka do mikrosvěta středoškolského maturitního ročníku a seznamuje ho se sny i obavami mladých studentů.

Dokument Bajkonur. Vniknutí režiséra Anhela Anhelova sleduje Dmitrije Hromova a Anhela Anhelova, kteří chtějí vniknout do střeženého objektu, zakonzervovaných hangárů Kosmodromu Bajkonur, v nichž se dodnes nachází raketoplán Buran. Museli pěšky zdolat 50 kilometrů nehostinné kazašské pouště a vyhnout se ruské armádě, která objekt střeží.

Válečné drama Čerkasy režiséra Tymura Jaščenka se opět vrací k napadení Ukrajiny v roce 2014. Myško a Lev slouží na minolovce Čerkasy v době, kdy ze země po protestech v Kyjevě utíká bývalý prezident Viktor Janukovyč a na území ukrajinského poloostrova Krym se začnou objevovat tzv. zelení mužíčci. Ruské jednotky zablokují záliv jezera Donuzlav a znemožní tak sedmi lodím ukrajinských námořních sil vplout do Černého moře. Minolovka U311 Čerkasy se rozhodne v beznadějné situaci postavit na odpor.

Filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky. Více informací na www.ukrajinafilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám