Hlavní obsah

RECENZE: Avatar: The Way of Water. Ve vodním světě uprostřed bitev zapomenete na čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou modří. Jejich kůže je světlejší než u vnitrozemců z kmene Na´vi. K plavání používají tlusté ocasy, skoro ploutve, i ruce mají silnější než suchozemci. Seznamte se s členy kmene Metkayina. Vymyslel je režisér James Cameron, jenž nový film Avatar: The Way of Water umístil z velké části pod hladinu. Do světa oceánů, který sám miluje.

Trailer filmu Avatar: The Way of Water

 
Článek

„Avatar je pro kina, pro diváky ochotné vidět je ve 3D,“ opakuje stále dokola a ví, proč to dělá. Při sledování jeho nových filmových postav máte pocit, že jste součástí domorodé vesnice, ve vodě se s nimi kocháte faunou a florou. Místy dvojka Avatara připomíná až přírodovědný dokument. S nereálnými živočichy i rostlinami.

James Cameron už v minulosti opakovaně dokázal, že je mistr inovací. K nim přidává silný příběh s cílem udělat dokonalý „kus“. Pravda, děj v Avatarovi: The Way of Water není nijak složitý. Točí se kolem nutnosti odejít z domova kamsi do bezpečí. Dechberoucí zeleň, již si diváci oblíbili, tak ve dvojce nahrazují pláže. Nebe, po němž se létá, nahradí průzračná voda, v níž se plave.

Avatar v bodech, aneb co o něm možná ještě nevíte

Film

Nastolenou harmonii mezi členy Na'vi a Metkayina ale ukončí návrat lidí. Zemi si zničili, nyní chtějí/musejí kolonizovat jinou planetu. Chovají se k ní ale tak, jak jsou zvyklí, násilně. I proto místní, mírumilovní Pandořané, sáhnou po zbraních. Chrání jimi to nejcennější, co mají: rodiny a přírodu, která je jejich součástí.

Právě délka akčních scén je tím, co oba díly nejvíce odlišuje. „Já jsem ale ještě deset minut z výsledné podoby dvojky vyškrtal,“ řekl mi k tomu režisér při rozhovoru v Londýně. A já po předpremiéře – viděno 4. prosince – dodám: udělal dobře. Snímek i tak trvá tři hodiny dvanáct minut. Zadek vás ze sezení v kině ale bolet nebude. Film uběhne rychleji, než čekáte.

Chcete-li si tedy zajít na hezkou podívanou, máte-li děti či alespoň dětskou duši v sobě, obdivujete-li přírodu, nevyžadujete-li pro intelektuální uspokojení duši drásající dialogy, filmy noir, neváhejte. Svět Pandory za vaši pozornost stojí, nejen kvůli trikům.

Připravte si sáček, popcorn a vodu. Připlouvá Avatar

Film

„Dvojka je stokrát lepší než jednička,“ shrnula v rozhovoru pro Právo/Novinky Kate Winsletová (hraje Ronal, těhotnou manželku náčelníka kmene Metkayina - pozn. red.). No a možná, stejně jako já, po jejím zhlédnutí navíc zjistíte, že utírat slzy pod 3D brýlemi není vůbec snadné…

Avatar: The Way of Water
Viděno v Londýně, 4. prosince 2022
Hodnocení: 95 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Avatar

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám