Hlavní obsah

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii získá kameraman Vladimír Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii převezme v sobotu 9. března během slavnostního večera v pražském Rudolfinu kameraman Vladimír Smutný. Oznámili to organizátoři akce, jejímiž mediálními partneři jsou Novinky.cz a deník Právo.

Foto: Petr Horník

Vladimír Smutný uvedl v karlovarském divadle film Zánik samoty Berhof (1983).

Článek

Významné ocenění uděluje prezídium České filmové a televizní akademie (ČFTA) osobnostem s mimořádnou zásluhou o rozvoj české kinematografie v nejrůznějších profesích.

Foto: KVIFF

Kameraman Vladimír Smutný, legenda československého filmu, převzal z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta MFF KV. Červenec 2019.

V letošním roce ocenění poputuje do rukou kameramana, který svůj nezaměnitelný rukopis vtiskl více než šesti desítkám filmů.

Jméno Vladimíra Smutného (81) je pevně spojeno zejména s režiséry Janem Svěrákem, Václavem Marhoulem, Karlem Kachyňou nebo Jiřím Vejdělkem. Spolupracoval mimo jiné na oscarovém snímku Kolja nebo na filmech Nabarvené ptáče, Zánik samoty Berhof či Smrt krásných srnců.

Za kamerou ovšem stál i u jiných výjimečných či divácky atraktivních filmových a televizních snímků. V posledních letech šlo mimo jiné o tituly Aristokratka ve varu (2024), Vražedné stíny (2022) nebo Vysoká hra (2020).

Foto: Jan Handrejch

V pražském Rudolfinu byli 10. března 2018 vyhlášeni vítězové 25. ročníku filmových cen Český lev. Na snímku Vladimír Smutný (vlevo) s cenou za nejlepší kameru (Po strništi bos)

Smutný je zatím držitelem osmi Českých lvů. V roce 2019 získal také Cenu za mimořádný umělecký přínos české kinematografii na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, je držitelem rovněž tří Cen české filmové kritiky.

Za svou dlouhou kariéru zažil vedle úspěchů i neuvěřitelný pokrok ve své branži. A jak před lety přiznal pro Novinky, ne vždy byl z vývoje nadšený: „Trvalo mi dlouho, než jsem se vyrovnal s tím, že jsem musel přejít na digitální kamery, v digitálních kamerách si, jak říkám, trochu vymýšlejí. To, co já tam nevidím, tak ony vyhodnotí, že to vidí… A když dělám na digitální kameru, tak se snažím, aby to vypadalo jako film.“

Kameraman Smutný dostal v Chicagu cenu za Nabarvené ptáče

Film

Vladimír Smutný: Když dělám na digitální kameru, snažím se, aby to vypadalo jako film

Letem filmem

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD Vysoká hra, DVD Kolja

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám