Hlavní obsah

Kameraman Smutný dostal v Chicagu cenu za Nabarvené ptáče

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Nabarvené ptáče měl americkou premiéru na 55. Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu. Kameraman Vladimír Smutný tam obdržel ocenění za Nejlepší kameru.

Nabarvené ptáčeVideo: Bioscop

 
Článek

Film režiséra Václava Marhoula už měl světovou premiéru na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a promítal se také v Torontu. V Americe už získal distributora a Česká filmová a televizní akademie poslala Nabarvené ptáče bojovat o Oscara.

Nesmírně náročný projekt připravoval Marhoul deset let, natáčelo se 100 filmovacích dnů během šestnácti měsíců na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku. Kameraman Vladimír Smutný natáčel na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope. Ve filmu se vedle českých herců objevily i světové hvězdy jako Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Udo Kier a Julian Sands.

Nabarvené ptáče je válečný příběh o chlapci, který se protlouká sám krutým světem a naráží na předsudky a pověry. Jeho snahu o fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj.

Kritika snímek přijala spíše rozporuplně, nicméně Smutného kameru většina recenzí oceňovala.

Film, který mlčí. Esej Kamila Fily o Nabarveném ptáčeti

SALON

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám