Hlavní obsah

České animáky uvede Redfordův festival Sundance

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva krátké české animované filmy Dcera a Sh_t Happens byly zařazeny do soutěžní sekce Short Film Competition amerického festivalu Sundance, který se koná od 23. ledna do 2. února 2020 v Utahu.

Foto: Maurfilm

Film Dcera

Článek

Sundance je festival nezávislého hraného a dokumentárního filmu. První pokusy začaly koncem 70. let, ale za současnou formu festivalu Sundance, který se jmenuje podle již klasického filmu Butch Cassidy a Sundance Kid, je zodpovědný od 80. let slavný herec Robert Reford. Sundance přesunul do Park City v americkém Utahu a dodnes podporuje mladé talenty mimo mainstream.

Festival pomohl ke slávě třeba i Jimu Jarmuschovi a Quentinu Tarantinovi. V roce 2012 měl na festivalu premiéru v mezinárodní soutěžní sekci film Bohdana Slámy Čtyři slunce a v roce 2016 byl uveden krátký film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka, který zde získal cenu za režii (Directing Award).

Robert Redford končí s hraním

Kultura

„Hrozně mě potěšilo, že naši školu a českou animaci na Sundance prezentují hned dva filmy. Jsem moc ráda, že český animovaný film teď zažívá takovou vlnu, a já můžu být toho součástí. Mám z toho povzbuzující pocit,” řekla režisérka filmu Dcera Daria Kaščejevová.

„Sundance pro nás byla skvělá zpráva, která přišla uprostřed pracovní noci a zvedla nám morálku minimálně o 300 procent. Velmi se těšíme, že budeme mít americkou premiéru právě na jejich největším festivale a zároveň i na jednom z nejpopulárnějších na světě. Výběr festivalu sledujeme každoročně a těší nás, že Sundance dlouhodobě dává velký prostor krátkým animovaným filmům. A fakt, že jsou tam tentokrát dva animované filmy z FAMU, je paráda,” dodali Michaela Mihályi a David Štumpf za film Sh_t Happens.

Kaščejevová z pražské FAMU převzala studentského Oscara za film Dcera

Kultura

Film Dcera už zaznamenal velký mezinárodní úspěch, když získal studentského Oscara. Ocenili ho také na festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy.

Reklama

Výběr článků

Načítám