Hlavní obsah

O Oscary se utká Joker, Irčan i Dcera od studentky FAMU. Marhoul ne

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Americká filmová akademie zveřejnila nominace snímků, které se v únoru utkají o sošku Oscara. Mezi soutěžními filmy se do poslední pětice dostal i krátkometrážní animovaný film režisérky Darji Kaščejevové, která studuje na pražské FAMU. Drama Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula naopak mezi posledních pět snímků nepostoupilo. Nejvíce nominací (11) má americký film Joker.

Záznam: Vyhlášení nominací na letošní filmové ceny OscarVideo: Reuters

 
Článek

Na nejlepší film roku kandidují Le Mans 66, Irčan, Králíček Jojo, Joker, Malé ženy, Manželská historie, 1917, Tenkrát v Hollywoodu a Parazit.

Za režii jsou letos nominováni Martin Scorsese (Irčan), Todd Phillips (Joker), Sam Mendes (1917), Quentin Tarantino (Tenkrát v Hollywoodu) a Bong Joon Ho (Parazit).

Češi vyšlou do boje o Oscara Nabarvené ptáče

Film

Hlavní role

Na mužský herecký výkon v hlavní roli kandidují Antonio Banderas (Bolest a sláva), Leonardo DiCaprio (Tenkrát v Hollywoodu), Adam Driver (Manželská historie), Joaquin Phoenix (Joker) a Jonathan Pryce (Dva papežové), z hereček Cynthia Erivová (Harriet), Scarlett Johanssonová (Manželská historie), Saoirse Ronanová (Little Women), Charlize Theronová (Bombshell) a Renée Zellwegerová (Judy).

Kaščejevová z pražské FAMU převzala studentského Oscara za film Dcera

Kultura

Vedlejší role

Za ženský herecký výkon ve vedlejší roli byly nominovány Kathy Batesová (Richard Jewell), Laura Dernová (Marriage story), Scarlett Johanssonová (Králíček Jojo), Florence Pughová (Little Women) a Margot Robbieová (Bombshell), v mužské kategorii to byli Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Anthony Hopkins (Dva papežové), Al Pacino (Irčan), Joe Pesci (Irčan) a Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu).

Joker Joaquin Phoenix: Blýská se na Oscara?

Kultura

Scénář, kamera, střih

Za původní scénář mají letos nominace filmy Na Nože, Manželská historie, 1917, Tenkrát v Hollywoodu a Parazit, za adaptovaný scénář Irčan, Králíček Jojo, Joker, Malé ženy a Dva papežové.

Foto: Netflix

Scarlett Johanssonová ve filmu Manželská historie

V kategorii kamera figurují snímky Irčan, Joker, The Lighthouse, 1917 a Tenkrát v Hollywoodu, v kategorii vizuální efekty pak Avengers: Endgame, Irčan, Lví král,

1917, Star Wars: Vzestup Skywalkera.

Foto: Vetical Ent.

Americký film Joker letos vyhrál benátský festival.

Za střih si nominace vysloužily filmy Le Mans 66, Irčan, Králíček Jojo, Joker a

Parazit. Za mix zvuku jsou nominovány filmy Ad Astra, Le Mans 66, Joker, 1917 a Tenkrát v Hollywoodu, za střih zvuku Le Mans 66, Joker, 1917, Tenkrát v Hollywoodu a Star Wars: Vzestup Skywalkera.

10 filmů od Quentina Tarantina, které stojí za to zhlédnout. Pulp Fiction je jasné, ale co dál?

Film

Dokument, hudba

Šanci na Oscara za celovečerní dokument mají American Factory, The Cave, The Edge of Democracy, For Sama a Země medu. V oblasti neanglicky mluvených filmů byly nominovány Corpus Christi (Polsko), Země medu (Severní Makedonie), Bídníci (Francie), Bolest a sláva (Španělsko) a Parazit (Jižní Korea).

Za původní hudbu jsou nominovány snímky Joker, Malé ženy, Manželská historie, 1917 a Star Wars: Vzestup Skywalkera. V kategorii původní filmová píseň mají nominace I Can't Let You Throw Yourself Away (Toy Story 4), (I'm Gonna) Love Me Again (Rocketman), I'm Standing With You (Zlom), Into The Unknown (Ledové království 2) a Stand Up (Harriet).

Celkem mají Oscary 24 kategorií. Vyhlášení vítězů proběhne v noci z 9. na 10. února v Hollywoodu. Televizní přenos obvykle sledují desítky milionů lidí a opět se odehraje bez moderátora.

Foto: Sony Pictures

Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu)

V roce 2019 měl Oscary moderovat herec Kevin Hart, ale ten odstoupil poté, co někdo upozornil na jeho urážlivé výroky o homosexuálech. Akademie se pak rozhodla, že to zkusí úplně bez moderátora. Letos se situace opakuje.

Nominace na Oscary jsou letos mainstream, nezávislé neberou

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám