Hlavní obsah

Nominace na Oscary jsou letos mainstream, nezávislé neberou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní nominace na Oscary mají jednu zvláštnost. Jsou to převážně filmy, na které chodí masy lidí, což u filmových cen rozhodně není běžné.

Foto: Sony Pictures

Brad Pitt a Leonardo DiCaprio ve filmu Tenkrát v Hollywoodu.

Článek

Oscary se přibližují mainstreamu. Už před deseti lety pořadatelé rozšířili kategorii nejlepší film z pěti na deset nominací, aby se tam dostaly i komerčnější tituly. Cíle zřejmě bylo dosaženo. I když u nominovaných filmů jako Irčan a Manželská historie nelze určit tržby kin, protože pocházejí z internetového Netflixu, většina snímků v Americe měla kinopremiéru a obecně se dá říct, že vydělávaly slušné peníze.

Sedm z nominovaných v kategorii nejlepších filmů má dohromady tržby 747 milionů dolarů (17,2 miliardy korun) jen v USA. To je velmi dobrý výsledek a na udílení Oscarů se tak pravděpodobně opět bude dívat kolem 30 milionů diváků jako minule, ne-li více.

„Letošní várka nominovaných na nejlepší film představuje jednu z nejvíce vydělávajících sestav v posledních letech a to by mohlo prospět přenosu 9. února, pokud jde o sledovanost,“ domnívá se Paul Dergarabedian z firmy Comscore.

O Oscary se utká Joker, Irčan i Dcera od studentky FAMU. Marhoul ne

Film

Nejvíce si v Americe vydělal Joker (334 milionů dolarů/7,7 miliardy korun), na druhém místě je Tenkrát v Hollywoodu (141 milionů dolarů/3,2 miliardy korun) a na třetím Le Mans 66 (111 milionů dolarů/2,55 miliardy korun). Před dvěma lety nominované snímky vydělaly dohromady jen 380 milionů dolarů (8,7 miliardy korun). Stále více se také ukazuje, že kina nejsou pro film vším. Internetový Netflix posbíral letos rekordních 24 nominací.

Zboří Oscar česká kina? 

V ČR ještě spousta nominovaných filmů ani nebyla uvedena (Králíček Jojo, 1917, Malé ženy), takže počítat tržby nelze. Joker se stal každopádně velkým kasovním hitem už před nominací.

Obecně v ČR platí, že Oscar z filmu masový hit neudělá. Spotlight, příběh tří reportérů, kteří odhalili zneužívání dětí v církvi, vstoupil do našich kin v roce 2016 s Oscarem a propadl. Když v roce 2015 získal Oscary za nejlepší film, režii, původní scénář i kameru film Birdman, situace nebyla jiná. Češi neměli zájem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám