Hlavní obsah

Baťovský Úsvit míří do kin. Začíná ve Zlíně, kde se točil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín se dočká další velké filmové akce. V neděli se tam divákům představí nový český dobový snímek režiséra Matěje Chlupáčka. Tvůrci ho poprvé představí veřejnosti jinde než na festivalech a místo pro tuto událost zvolili záměrně. Právě ve Zlíně se film natáčel, a mezi diváky budou také komparzisté, kteří si v něm zahráli.

Filmová kouzla filmu ÚsvitVideo: Bontonfilm

 
Článek

Úsvit bude ve Zlíně promítnut v exkluzivní zvukové kvalitě ve formátu Dolby Atmos, která bývá obvyklá zejména u velkých a nákladných hollywoodských hitů, zatímco u tuzemských filmů je spíše výjimkou.

Snímek se s moravským městem pojí hlavně tematicky. Scenáristu Mira Šifru mimo jiné inspiroval příběh baťovců a způsob, jakým zakládali nová města po celém světě. Předobrazem filmové postavy továrníka, jehož hraje Ladislav Hampl, se stal Jan Antonín Baťa. Právě Ladislav Hampl také zlínskou předpremiéru, která se koná v Golden Apple Cinema od 19.30 hodin, uvede.

Transgender herec Richard Langdon o filmu Úsvit: Jsem hrdý na to, co se nám podařilo vytvořit

Na kus řeči

Další možností, jak vidět Úsvit před jeho vstupem do kin, bude mít festivalové publikum letošního Finále Plzeň. Tam se bude promítat 22. a 24. září. Bude se také ucházet o Zlatého ledňáčka v soutěži celovečerních hraných a animovaných filmů. Následovat budou i další projekce napříč republikou. Oficiálně Úsvit vstoupí do kin 5. října.

Úsvit (2023)

  • Druhý celovečerní film režiséra Matěje Chlupáčka, který je s Majou Hamplovou také producentem snímku.
  • Eliška Křenková v hlavní roli těhotné lékařky přijíždí v roce 1937, krátce před válkou, se svým manželem, ředitelem továrny, vystavět v Tatrách po vzoru Zlína pokrokové město Svit. Jejich plány ale naruší nález mrtvého těla novorozence v areálu fabriky. Helena kvůli bezpečí vlastního dítěte potřebuje zjistit, co se stalo, ale narazí na četné překážky, včetně svých vlastních předsudků…
  • Dále hrají: Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl, Ján Jackuliak, Anton Šulík ml.
  • Rozpočet: 90 milionů korun
  • V kinech od 5. října 2023

Snímek patří, co se týče rozpočtu, v Česku k těm nákladnějším. Natáčel se loni, a to od května do září, v několika lokacích v České republice i na Slovensku – v Tatrách, u Lysé nad Labem, v Dřísech nebo právě ve Zlíně. Město Svit, kde se film odehrává, pak vzniklo unikátním způsobem v kombinaci reálných záběrů, nákladných dekorací a modelu celého města v poměru 1:7. Rozpočet dosáhl téměř 90 milionů korun.

PRVNÍ DOJMY: Úsvit. Když se hermafroditismus neslučuje s baťovskou selankou

O Křišťálový glóbus

Herec Miloslav König: Hermafrodit ve filmu Úsvit je metaforou. Přináší do života jiný pohled na svět

O Křišťálový glóbus

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám