Hlavní obsah

Transgender herec Richard Langdon o filmu Úsvit: Jsem hrdý na to, co se nám podařilo vytvořit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka, který si odbyl premiéru na letošním karlovarském filmovém festivalu, se snaží vypovídat o době krátce před druhou světovou válkou stejně tak jako o té dnešní. Na české filmové poměry se velmi netradičně zabývá tématem intersexuality a ve filmu vystupuje také transgender postava. Její představitel, neherec Richard Langdon, který je transgender i ve skutečnosti, se s Novinkami podělil o svou první filmovou zkušenost.

Transgender herec Richard LangdonVideo: Novinky

 
Článek

Langdon kromě střihnutí jedné z klíčových rolí ve filmu také připomínkoval scénař. Ten k filmu napsal slovenský scenárista Miro Šifra.

„Velmi se mi líbil náš výsledek. Jsem hrdý na dílo, které se nám podařilo vytvořit,“ řekl Langdon Novinkám. Jednalo se přitom o jeho první filmovou roli. „Je jasné, že jsem měl trému, měl jsem strach. Překračoval jsem svoje hranice a vystupoval jsem ze své komfortní zóny,“ dodal.

Foto: Novinky

Transgender herec Richard Langdon

Film Úsvit se odehrává v roce 1937, kdy do města Svit na úpatí Tater přijíždí těhotná lékařka Helena s manželem. Ten jako ředitel továrny má za úkol spolu s ostatními vytvořit z místa nové „baťovské“ město po vzoru Zlína. Plán se zkomplikuje, když v areálu naleznou mrtvého hermafroditního novorozence. Helena se rozhodne kauzu vyřešit sama, zatímco přitom naráží na různá genderová témata, které jsou aktuální i v dnešní době.

Foto: Barletta production

Hlavní roli Heleny obsadila Eliška Křenková.

„Myslím si, že svým způsobem tím, že jsem transrodový, tak možná mám nějakou spojitost s tématem intersexuality, ale měl bych dodat, že to není stejné. Nevím, jaké je to být intersex člověkem, nemám takovou životní zkušenost,“ zmínil Langdon.

Zatímco intersexualita označuje stav, kdy se člověk narodí s pohlavními znaky typickými pro obě pohlaví, transgender označuje osobu, jejíž identita není v souladu s pohlavím, se kterým se narodili. „Spíš si myslím, že jsem nějakým způsobem zapadal do té postavy, možná i skrze svoji osobní zkušenost,“ dodal.

PRVNÍ DOJMY: Úsvit. Když se hermafroditismus neslučuje s baťovskou selankou

O Křišťálový glóbus

Novinkám osmadvacetiletý Langdon popsal, že pochází z velmi konzervativní a tradičně založené rodiny, ve které neměl prostor vystupovat přirozeně. Procesem tranzice, kdy trans osoba začíná žít pod svým skutečným genderem, tak začal procházet až v dospělosti.

„Od malička jsem pociťoval, že nejsem dívka. Pokud si dobře pamatuji, první taková moje vzpomínka z dětství je, kdy jsem měl pět, šest let. Měli jsme jít na svatbu, velmi stereotypně jsem si měl vzít šaty a můj starší bratr si měl vzít oblek. Když jsem viděl ten jeho oblek, tak jsem řekl mámě, že chci ten oblek,“ řekl.

„Musel jsem si dokončit střední školu, potom jsem šel na vysokou školu, a až potom, když jsem vysokou dokončil, jsem si řekl dost, že nemůžu takto žít. Bylo to, jako kdybych žil dvojí život. Osamostatnil jsem se, měl jsem tehdy 20 let a začal jsem tehdy řešit tranzici,“ doplnil.

Trailer k filmu ÚsvitVideo: 2media

K novému filmu říká, že napomůže diskusi nad genderovými tématy. „To téma už je, bylo tu před 30 lety, bylo už v době před světovou válkou, takže to téma je stále aktuální,“ uvedl Langdon.

„Pokud mají diváci zájem zhlédnout něco nového, mít otevřenou mysl a možná se zamyslet nad svými blízkými, protože to možná někdo z jejich blízkých takto má, tak si myslím, že film Úsvit je skvělý nástroj, jak začít tuto debatu,“ doplnil.

Film Úsvit, kde se hlavních rolí zhostili Eliška Křenková a Miloslav König, měl premiéru v rámci 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V kinech jej diváci uvidí od 5. října.

Na kulturní války jsem připravený, říká režisér Matěj Chlupáček

SALON

Může se vám hodit na Firmy.cz: HOTEL THERMAL****, Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám