Hlavní obsah

Filmové Berlinale odstartovali Cillian Murphy i Matt Damon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prvních dvou dnech signalizuje hlavní program 74. ročníku Berlinale snímky spíše pochmurnějšího rázu. Není to sice na tomto v kalendáři prvním z velkých mezinárodních filmových festivalů roku nic neobvyklého, ale tak temný film jako Takové maličkosti, se na zahájení festivalu hned tak nevidí. Diváckou přitažlivost mu sice dodává Cillian Murphy v hlavní roli, přesto nelze předpokládat, že by v kinech trhal rekordy.

Foto: ČTK/AP
Článek

Film je adaptací stejnojmenné novely Claire Keeganové a odehrává se v irském hrabství Wexford v polovině osmdesátých let minulého století. V jeho pozadí je smutně proslulé zacházení s mladými svobodnými matkami, konkrétně existence církevních takzvaných Magdalénských prádelen, což byly v podstatě trestní chudobince, které v Irsku existovaly ještě v roce 1996.

Obchodník s uhlím a palivem Bill Furlong (Murphy) se v předvánočním čase snaží zásobit své zákazníky na tuhou zimu. Jako silně katolický rodinný typ má něžný, byť poněkud odtažitý vztah ke své ženě Eileen (Eileen Walshová), nade vše miluje jejich pět dcer. Přesto je i ve vlastním domě spíše outsiderem. Původ to má v jeho dětství, kdy trpěl šikanou od vrstevníků i tím, že nevěděl, kdo je jeho otec.

Foto: Profimedia.cz

Cillian Murphy a Matt Damon na červeném koberci před fotografy

Když objeví mladou ženu ukrývající se v kůlně na uhlí v místním klášteře, odnese ji, jak doufá, do bezpečí. Jenže poté je pozván na vážný pohovor s matkou představenou kláštera, kterou hraje Emily Watsonová jako zdánlivě laskavou, ale ve skutečnosti velmi autoritářskou ženu, z jejíchž slov a výrazu doslova mrazí.

Cillian Murphy, který je momentálně středem pozornosti jako horký kandidát na Oscara za titulní roli ve filmu Oppenheimer, se v Berlíně svěřil, že je velkým fanouškem spisovatelky Claire Keganové, a když si její knihu přečetl, dlouho mu zůstala v hlavě. Později se mu podařilo získat práva na filmovou adaptaci, oslovil scenáristu Endu Walshe a jako koproducenta i Matta Damona, který ho také na Berlinale doprovodil.

„Matt si přečetl scénář a řekl: Jdeme do toho,“ zavzpomínal Murphy. „Byl jsem šťastný, cítil jsem, že můžeme natočit krásný, meditativní film, který bude dýchat osobitou atmosférou a emocemi.“

Dalším dosti tísnivým filmem v hlavní soutěži je americký A Different Man (Jiný člověk), který je sice prezentován jako černá komedie, ale k smíchu příliš není.

Scenárista a režisér Aaron Schimberg v něm zkoumá, co se stane, když se začínajícímu ambicióznímu divadelnímu herci postiženému neurofibrimatózou podaří najít zázračný lék. Po zákroku se jeho znetvořená tvář změní, ale i když se v jeho životě stane spousta věcí, ve skutečnosti se nezmění vůbec nic a Ed naopak začíná toužit po životě, jaký měl v době, kdy byla jeho tvář deformovaná.

RECENZE: Oppenheimer mísí tříhodinovou konverzaci s atomovou bitvou o nevděčný titul ničitele světů

Film

Cillian Murphy: Moje další postava už kuřák nebude

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám