Hlavní obsah

Festivaly 2023: Muse, OneRepublic, Zaz či Chris Norman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po covidových měsících se loni vrátila většina letních hudebních festivalů k normálnímu fungování. Ukázalo se, že fanoušci o ně mají stále zájem, bez ohledu na to, že mnohde byly vyšší ceny vstupenek i občerstvení. Pořadatelé největších tuzemských festivalů tedy letos nabízejí slavná jména. Přijedou Muse, Zaz, OneRepublic, Chris Norman, Deep Purple a další.

Foto: archiv Rock for People

Hvězdou festivalu Rock for People letos bude britská trojice Muse.

Článek

Už loni ohlásili organizátoři akce Rock for People, že jejich největšími programovými hvězdami letos budou britští Muse a američtí Slipknot. Potom se k nim přidali britští The 1975 a Američan Machine Gun Kelly. Speciálním hostem posledního dne bude Václav Neckář se skupinou Bacily.

„Byli jsme jeden z prvních velkých evropských festivalů, který už loni oznámil výrazná jména. Letošní ročník bude ve znamení takzvaně velkých a středních jmen i premiér zajímavých českých kapel,“ řekl Právu ředitel festivalu Michal Thomes.

Pozadu nezůstal festival Colours of Ostrava. V únoru jeho organizátoři oznámili jméno britské zpěvačky Ellie Gouldingové, která vydala minulý pátek album a bude patřit k největším tahákům akce. Přidá se tak k OneRepublic, Macklemoreovi, Niallu Horanovi a dalším.

„Ellie Goulding ová se stane ozdobou letošního ročníku, její koncerty předchází skvělá pověst. Další jména reprezentují vedle popu celou šíři žánrů, to nejzajímavější, co jsme viděli na cestách po celém světě. Jak je naším zvykem, velkého, a hlavně různorodého zastoupení se opět dostane africké hudbě,“ oznámila ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Nejpestřejší program ve své historii nachystali pořadatelé pražského festivalu Metronome. Na Výstaviště v Holešovicích v červnu dorazí Jamiroquai, Zaz, M83, Aurora a další. Nachystaná jsou i exkluzivní vystoupení tuzemských umělců.

V Praze se odehrají i dva jednodenní festivaly. Jmenují se Prague Rocks, na prvním se představí Američané Mötley Crüe, Britové Def Leppard či náš Kabát, na druhém Američané Maroon 5, Gwen Stefani či Brit Rag’n’Bone Man.

Do jihomoravského Slavkova zavítá pirát z Karibiku Johnny Depp. Je totiž členem rockové kapely Hollywood Vampires, která bude největším lákadlem druhého dne festivalu Slavkov Open. V jeho skupině jsou i zpěvák Alice Cooper a kytarista skupiny Aerosmith Joe Perry. Den předtím vystoupí na stejném místě Deep Purple.

Na festival Benátská! přijede britský zpěvák a kytarista Chris Norman, jenž byl v minulosti frontmanem i u nás populární skupiny Smokie. „O Benátské jsem slyšel, že je na ní vždy úžasná atmosféra. Těším se, až se o tom přesvědčím na vlastní kůži,“ sdělil Norman.

Zajímavou zahraniční účast mívá i festival TrutnOff. Po letech azylu v Brně se letos vrátí v tradičním termínu do areálu Na Bojišti v Trutnově.

„Rytmy reggae Andrewa Toshe, syrové severoirské riffy Therapy? i kapela Asian Dub Foundation, kombinující živé hudební nástroje s dýdžejem a prvky ethna, elektroniky, dubu, dancehallu, drum’n’bassu i punku a řízných bubnů jistě roztančí celé Bojiště. Navážeme tak na podobně laděná vystoupení v minulých letech, kdy celý areál bubnoval ještě dlouho do noci, i když kapely již nebyly na pódiu,“ řekla za pořadatele Marta Vrbová Věchetová.

Celoevropský věhlas mají tuzemské metalové festivaly. Vizovický Masters of Rock třeba každoročně vítá spoustu návštěvníků ze zahraničí. Letos budou hvězdami Nizozemci Within Temptation a švédští Europe, kteří své hity představili už v osmdesátých letech.

Josefovský Brutal Assault již několik let nevyzdvihuje v programu hlavní hvězdy, naopak bere zúčastněné umělce, ve valné většině ze zahraničí, jako rovnocenné. Letos nabízí čtyři dny s programem na pěti pódiích a sto třicet kapel.

Basinfi refest je čtyřdenní festival ve Spáleném Poříčí. Loni organizátoři ohlásili větší důraz na zahraniční kapely, což letos plní. Představí se více než padesát skupin, mezi kterými jsou největšími hvězdami švédští držitelé ceny Grammy Ghost.

Největší české festivaly

Prague Rocks

2. 6., Praha Mötley Crüe, Def Leppard, Wolfmother, Kabát aj.

Rock for People

8.–11. 6., Hradec Králové Muse, Slipknot, Machine Gun Kelly, The 1975, Billy Talent, Incubus aj.

Prague Rocks

21. 6., Praha Gwen Stefani, Maroon 5, Rag’n’Bone Man, James Bay, Delta Goodrem, Vojtěch Dyk aj.

Metronome Prague

22.–24. 6., Praha Jamiroquai, Zaz, Moderat, Tove Lo, Editors, M83, Aurora aj.

Basinfi refest

22.–25. 6., Spálené Poříčí Ghost, Ville Valo, Airbourne, Clawfi nger aj.

Masters of Rock

13.– 16. 7., Vizovice Within Temptation, Europe, The Hu, Soulfl y aj.

Slavkov Open 2023

15.–16. 7., Slavkov Deep Purple, Hollywood Vampires, Wanastowi Vjecy aj.

Colours of Ostrava

19.–22. 7., Ostrava OneRepublic, Ellie Goulding, Macklemore, Interpol, Niall Horan aj.

Benátská! s Impulsem

27.–30. 7., Liberec Chris Norman, Jaromír Nohavica, David Koller, Rybičky 48 aj.

Brutal Assault

9.–12. 8., Josefov Anthrax, In Flames, Biohazard, Meshuggah, Marduk, Crowbar aj.

TrutnOff

17.–20. 8., Trutnov Andrew Tosh, Therapy?, Asian Dub Foundation, Monkey Business, Visací zámek aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám