Hlavní obsah

Festival jeden svět se koná posedmé

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedmý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech, který pořádá společnost Člověk v tísni, byl ve středu slavnostně zahájen v Městské knihovně v Praze. Na úvod byla udělena Zvláštní cena Václava Havla kanadskému filmaři Paulu Cowanovi za film Mírotvorci.

Článek

Ve snímku Mírotvorci, jenž byl poté promítnut, autor popisuje působení jednotek OSN v Kongu. O ceně rozhodla porota pod čestným předsednictvím Václava Havla. Ten je v současné době v USA, a tak festival pozdravil prostřednictvím předtočené zdravice, kterou organizátoři promítli na plátno. Cenu každoročně získává snímek, který přispívá ke zlepšování situace v krizových regionech.

Večer byl v primátorské rezidenci vyhlášen držitel ceny Homo homini za rok 2004, kterou uděluje společnost Člověk v tísni. Nositelem se stal Gheorghe Briceag z Moldavska, dlouholetý vězeň sovětského gulagu, který dnes s osobním nasazením obhajuje politické vězně a snaží se zabránit tomu, aby se vrátily někdejší praktiky porušující lidská práva.

Oceněni byli i vítězové soutěže o Visegrádskou cenu z Česka a ze Slovenska. Stali se jimi Břetislav Rychlík se svým portrétem lidí severočeské krajiny Kamenolom boží a Dušan Hudec s filmem věnovaným židovské komunitě v Topoĺčanech Miluj bližního svého.

Problematika života žen

Na festivalu bude uvedeno 120 dokumentů z 35 zemí, které se zaobírají problémovými či konfliktními oblastmi světa.

Letošním hlavním tématem přehlídky bude ale postavení ženy v dnešní společnosti a ženská práva. Proběhne retrospektiva snímků zajímavých filmařek, nadační fond Slovak Czech Women's Fund organizuje v rámci festivalu Jeden svět seminář, který se bude zabývat možnosti využití dokumentárního filmu a digitálních videotechnik v práci organizací zabývající se ženskými právy.

"Dokumentární film dnes často mnohem přesvědčivěji než film hraný umožňuje nahlédnout do těch nejintimnějších a nejdramatičtějších situací a okamžiků lidského bytí," vysvětluje ředitel festivalu Igor Blaževič a dodává: "Velice často lépe než klasické zpravodajství umožňuje nahlédnout do hlubin a zákoutí toho, co se děje ve světě a kolem nás."

Divákům bude promítnut i polský snímek nominovaný na Oscara Děti ze stanice Leningradská režisérů Hanny Polakové a Andrzeje Celinského.

Tipy na dokumnety

Bílí havrani,Německo, 2005, 92 min

S filmaři Johannem Feindtem a Tamarou Trampeovou se vydáváme do válkou poznamenaného Čečenska.

28. 4.  Lucerna, 19.15

O Bagdádu, Irák, USA,2004,90 min

Dílo čtyř filmařů popisuje situaci v Iráku, provádí jím někdejší irácký exilový spisovatel Sinan Antoon.

28. 4. Minor, 17.00

Miluj bližního svého, Slovensko, Izrael, 2004, 82 min

Miluj bližního svého, Slovensko, Izrael, 2004, 82 min Film Dušana Hudce je věnován židovské komunitě v Topoľčanech.

Miluj bližního svého, Slovensko, Izrael, 2004, 82 min Film Dušana Hudce je věnován židovské komunitě v Topoľčanech. 29. 4. Městská knihovna - Velký sál, 19.00

Mardi Gras: Made in China, USA, 2004,66 min

Zajímavý pohled filmaře Davida Redmona na komunitu čínských dělníků v New Orleansu.

29. 4. Městská knihovna, Malý sál 19.30

Děti ze stanice Leningradská, Polsko, 2004, 35 min

Děti bez domova z ulic bývalého Sovětského svazu. Film nominovaný na Oscara.

30. 4  Světozor - Velký sál, 17.30, 1. 5 Lucerna, 19:00 

Zabte je všechny Francie, 2004, 100 min

Zabte je všechny Francie, 2004, 100 min Kronika největší lidské genocidy posledních let ve Rwadě. Režie: Raphael Glucksmann, David Hazan, Pierre Mezerette.

1. 5. Městská knihovna, Velký sál, 21.00

Fragmenty z Bosny, Itálie, 2004, 53 min

Claudia Tosi zpovídá Svjetlanu Sontagovou, svou nejlepší přítelkyni, a zachycuje její autentické vzpomínky na dobu, kdy se po válce vrátila do Mostaru.

2. 5. MAT, 22.00

Mezi hosty festivalu se objeví indický dokumentarista Anand Patwardhan a Jihoafričan Don Edkins, jeden ze zakladatelů úspěšného projektu Steps for the Future, věnovaného problematice viru HIV a onemocnění AIDS v Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám