Hlavní obsah

Festival Finále v Plzni zahájí Najbrtovi Mistři

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Slavnostním předpremiérovým uvedením nového českého filmu režiséra Marka Najbrta Mistři začne v pondělí večer v plzeňském kině Elektra 17. ročník soutěžní přehlídky českých filmů uplynulého roku Finále.

Foto: Jana Matějíková

hřiště ul. Lesní

Článek

Festival, který potrvá do neděle 4. dubna, nabídne v hlavní soutěži 11 celovečerních filmů, vyrobených od minulého ročníku (jedině film Kameňák jeho producent do soutěže nepřihlásil), druhá soutěžní sekce je věnována dokumentům rozděleným na snímky do třiceti minut a nad tuto hranici.

Předsedy porot, které díla zhodnotí, jsou herec Jaromír Hanzlík pro hranou a režisérka Drahomíra Vihanová pro dokumentární tvorbu.

Na 200 filmů a řada dalších akcí

Celkem se v Plzni bude hrát na 200 filmů, organizátoři připravili například přehlídku filmů šedesátých let pod názvem Nejbouřlivější desetiletí, dále retrospektivu filmů Jana Švankmajera, věnovat se budou i Ester Krumbachové. Ozvěny Dnů evropského filmu nabídnou devět snímků, cyklus Středoevropská kinematografie dvanáct.

Plzeňské Finále už tradičně pořádá také doprovodné diskusní akce a panel filmových projektů, na kterém producenti představují své chystané nebo rozpracované filmy.

Reklama

Související témata:

Související články

S Markem Najbrtem o chystaném filmu Mistři

Mistrovství světa v ledním hokeji rámuje příběh komedie režiséra Marka Najbrta Mistři, která vstoupí 1. dubna do kin. Nejde v ní však zdaleka jen o hokej:...

Výběr článků

Načítám