Hlavní obsah

Fenomén Glastonbury. Pořadatelé odhalili pár indicií k programu příštího ročníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský festival Glastonbury, který se příští rok odehraje ve čtyřech posledních červnových dnech, spouští na začátku listopadu předprodej vstupenek. Organizátorka Emily Eavisová prozradila pár indicií k dosud tajnému programu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Elton John se letos na festivalu Glastonbury loučil.

Článek

Vstupenky se prodávají ve dvou vlnách 2. a 5. listopadu a jako obvykle před zahájením jejich prodeje nepustili organizátoři do světa jediné jméno z programu. Přesto se dalo na základě mnohaleté zkušenosti předpokládat, že bude vyprodáno prakticky ihned.

Letos to trvalo výjimečně hodinu, ale jen kvůli technické chybě na straně prodejců.

Festival s kapacitou dvě stě tisíc návštěvníků, který se pod názvem Worthy Farm konal na rodinné farmě Michaela Eavise poprvé v září 1970, je zkrátka ve světě hudby fenoménem.

Každý rok se fanoušci snaží předem odhalit, kdo budou tři hlavní hvězdy příštího ročníku. Tentokrát ve svých tipech vycházejí především z domněnky, že se festival bude snažit vyvážit letošní program, mezi jehož hvězdami chyběly ženy. To už potvrdila i Emily Eavisová, když v rozhovoru pro podcast BBC Sidetracked prozradila, že v roce 2024 se publikum může těšit na ženskou legendu. Každoročně je totiž jedno místo věnováno legendárnímu interpretovi či interpretce, který bývá tak trochu čtvrtou hvězdou festivalu, i když hraje v dřívějším čase.

Elton John se s Anglií nemohl rozloučit lépe než na Glastonbury

Kultura

Letos to byl Cat Stevens, který dnes vystupuje pod jménem Yusuf. Jeho set byl esenciální ukázkou toho, jak vypadá koncert legendy. Nábožně mu naslouchaly všechny generace, když v paprscích zapadajícího slunce hrál své zcela jistě nesmrtelné písně.

Pokud klapnou plány, které Eavisová naznačila ve zmíněném podcastu, budou nejspíš i další hvězdy festivalu ženy. Které, to se dozvíme po novém roce, kdy se Glastonbury chystá zveřejnit kompletní program.

Vzhledem k tomu, že s jeho uzavřením letos organizátoři vyčkávali, se jim nyní podle Eavisové podařilo dohodnout jedno „opravdu velké jméno“ z Ameriky. Ale ať už bude v trojici hlavních hvězd kdokoli, nebude mít úplně lehkou pozici. Hrát v hlavním večerním čase na slavné Pyramid Stage je jistě výzva kdykoli, ale letos v létě se laťka ještě posunula. Posledním, kdo na ní vystoupil, byl Elton John. A jeho koncert byl památným momentem. Na Glastonbury odehrál svůj poslední set v Anglii, a pokud jsme o Catu Stevensovi hovořili v superlativech, je těžké přiblížit atmosféru, jaká panovala při loučení s Eltonem Johnem.

Glastonbury je festival, který se koná na pastvinách malebného britského venkova. Každoročně se tam odehrávají důležité momenty hudební historie. Řada muzikantů totiž pro něj ráda připraví něco výjimečného. Dave Grohl, který návrat s Foo Fighters do Anglie po smrti bubeníka Taylora Hawkinse maskoval pod krycím názvem The Churnups, si z festivalu udělal vlastní hřiště a vystoupil i s Guns N’ Roses či The Pretenders.

RECENZE: Guns N’Roses jsou v dobré kondici. Přestali se ale vyvíjet

Kultura

Rick Astley, jenž si velkolepě užil návrat na výsluní, se pro změnu spojil s mladou kapelou Blossoms, aby si zahráli písně skupiny The Smiths. Blondie si jako baskytaristu přizvali Glena Matlocka ze Sex Pistols. A i Paul McCartney, jenž se o vyvrcholení Glastonbury postaral o rok dříve, přijel na farmu a tu si vychutnával západ slunce, tu sledoval z boku pódia Foo Fighters, Guns N’ Roses, Pretenders a samozřejmě i Eltona Johna.

Nelze se mu divit, že přijel atmosféru nasát i rok poté, co mohutný dav pod Pyramid Stage zpíval jeho písně.

Festival Glastonbury si s návštěvníky hraje. The Churnups byl krycí název pro triumfální návrat Foo Fighters

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám