Hlavní obsah

Eva Jiřičná zpět v rodném Zlíně, město po ní pojmenovalo koncertní sál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do rodného Zlína přijela při svých pětaosmdesátých narozeninách světoznámá architektka a držitelka Řádu britského impéria Eva Jiřičná. Zlíňané pro ni přichystali slavnostní narozeninový koncert v první koncertní hale postavené v Česku po devětaosmdesátém roce, Kongresovém centru Zlín.

Foto: Aleš Fuksa

Architektka Eva Jiřičná v Kongresovém centru Zlín, jehož je autorkou.

Článek

Jiřičná je autorkou centra, které se otevřelo v roce 2010 a stalo se jednou z novodobých dominant krajského města. Město, které je majitelem Kongresového centra, po slavné rodačce nyní pojmenovalo hlavní sál.

Zlínský kraj jí zároveň udělil nejvyšší Záslužné vyznamenání 1. stupně. Eva Jiřičná se tak dostala do společnosti dalších vyznamenaných, k legendárním sportovcům Daně a Emilu Zátopkovým, cestovateli Miroslavu Zikmundovi a zakladateli zlínského špičkového očního lékařství Karlu Kuběnovi.

„Jen málo rodáků ze Zlínského kraje dosáhlo díky svému dílu ve světě takového věhlasu jako právě paní Eva Jiřičná,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

Architektka Eva Jiřičná: Jsem vděčná za každou prožitou hodinu

Styl

„Jsem upřímně dojatá. Nebyla jsem připravená na podobné ocenění mé práce. Honí se ve mně množství emocí,“ přiznala se slovy díků světoznámá architektka.

Ke Zlínu má stále vřelý vztah, i když v něm žila jen do svých čtyř let. „Každý, kdo mě zná za hranicemi České republiky, ví, že existuje město Zlín a čím se proslavilo. Zlín miluju, jsem šťastná, že jsem se tu narodila,“ podotkla architektka.

Eva Jiřičná se narodila 3. března 1939 ve Zlíně. V létě 1968 odjela na stáž do Londýna, odkud jí československé úřady po srpnové okupaci zabránily v návratu. Nyní působí ve dvou vlastních architektonických ateliérech - Eva Jiricna Architects Limited v Londýně a Al Design se sídlem v Praze.

Za svou architektonickou tvorbu obdržela řadu světových i českých cen a vyznamenání, například několik cen Grand Prix Obce architektů či Řád britského impéria za zásluhy v oblasti designu. Je členkou několika královských akademií.

Česká komora architektů udělí poctu Evě Jiřičné

Tipy a trendy

Eva Jiřičná převzala na festivalu v Londýně cenu za celoživotní dílo

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám