Hlavní obsah

Česká komora architektů udělí poctu Evě Jiřičné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká komora architektů se rozhodla udělit Poctu ČKA za rok 2021 třiaosmdesátileté Evě Jiřičné. Oceněním za celoživotní dílo vzdává hold významným osobnostem z oblasti architektury. Architektka se podle poroty nesmazatelně zapsala do dějin české architektury a její díla by rozhodně neměla být v moderní historii zapomenuta.

Foto: Archiv České komory architektů

Česká architektka a designérka Eva Jiřičná působící v Praze a Londýně získává významné architektonické ocenění.

Článek

Návrhy na udělení Pocty podává každoročně odborná veřejnost včetně členů jednotlivých orgánů České komory architektů.

Z nominací laureáty vybírá odborná porota. V té letošní zasedli architekt, vysokoškolský pedagog a emeritní děkan FA ČVUT v Praze Ladislav Lábus, architektka Hana Špalková, publicista Petr Volf, novinářka Karolína Vránková a architekt, vysokoškolský pedagog a emeritní děkan FA ČVUT v Praze Zdeněk Zavřel.

Čeští studenti usilují o vítězství v prestižní soutěži. V Buštěhradě vyroste Firstlife

Tipy a trendy

Porota se shodla na udělení ocenění profesorce Jiřičné jednomyslně.

„K architektuře přistupuje komplexně, v celé její šíři, v rozmanitých typologiích. Nedělá rozdíly mezi malými a velkými úkoly. Dokáže ztvárnit židle či stoly, světový úspěch jí přinesla schodiště s revolučním uplatněním skla. Dává podobu galeriím, obchodům, restauracím i rodinným domům, navrhuje veřejné budovy různého zaměření: knihovnu, hotel, školu, duchovní nebo kongresové centrum, dopravní terminál, oranžerii,“ uvedli porotci.

Architektka se v zahraničí proslavila hlavně návrhy interiérů komerčních obchodů a butiků. K jejímu rukopisu patří skleněné prvky na schodištích a užití technicistních materiálů typu sklo, beton a kov.

Foto: Novinky

Návrhy Evy Jiřičné vynikají moderní elegancí. Ostrava Skyscaper rozhodně stojí za pozornost.

Mezi významné autorské realizace Evy Jiřičné patří dopravní terminál Canada Water nebo stavební a interiérové úpravy Victoria & Albert Museum v Londýně, dále pak dnes už ikonické interiéry obchodních firem Joseph, Boodles, Joan & David nebo Harrods, schodiště v Somerset House a Tiffany Galerie v New Yorku.

K jejím realizacím v Čechách patří mimo jiné hotel Josef na Starém Městě v Praze, nová oranžerie v Královské zahradě Pražského hradu, Kongresové a univerzitní centrum ve Zlíně nebo úprava kostela svaté Anny pro Nadaci Vize 97 Václava a Dagmar Havlových.

Ostrava přestaví zchátralý 22patrový mrakodrap podle návrhu architektky Evy Jiřičné

Tipy a trendy

Porota ocenila i její práci s konstrukcí staveb a snahu nalézt vždy nejefektivnější řešení. Na návrzích Jiřičné je znát její dobrá znalost moderních technologií i smysl pro detail staveb i interiérů.

Vášeň pro architekturu je u této autorky podle poroty nezpochybnitelná a je pro mnoho tvůrců rozhodně inspirací.

Dovedla vytěžit maximum ze své někdejší nedobrovolné emigrace

Česká architektka se nebojí čerpat inspiraci na mezinárodní scéně a její díla jsou proto na české poměry inovativní a neotřelá.

„Příležitost, že jsem mohla prožít dva světy – žít v Londýně a zároveň se vrátit do Zlína, to považuji za obrovské štěstí. Pokud se o ocenění mohu s někým rozdělit, tak cena, kterou dostávám, není pro mě, ale pro všechny, kteří by ji byli dostali, kdyby měli příležitost,“ uvedla k zisku pocty.

Architektka Jiřičná budí debaty

Bydlení

Vyjádřila tak i to, jak moc si cení otevřených profesních možností, zkušeností a příležitostí, které jí přinesla někdejší nedobrovolná emigrace do Velké Británie.

Slavnostní předání se uskuteční na nominačním večeru České ceny za architekturu v pražské Valdštejnské zahradě ve čtvrtek 23. června 2022.

Posledním laureátem této pocty byl před Jiřičnou architekt Jan Bočan, který ocenění získal in memoriam.

Pocta České komory architektů patří Janu Bočanovi, in memoriam

Tipy a trendy

Architektka Eva Jiřičná

  • Architektka Eva Jiřičná za svou architektonickou tvorbu obdržela řadu světových i českých cen a vyznamenání, například několik cen Grand Prix Obce architektů nebo Řád britského impéria za zásluhy v oblasti designu.
  • V roce 2013 obdržela v Británii cenu za mimořádný přínos v postavení žen v architektuře nesoucí jméno britské architektky Jane Drewové.
  • Jiřičná je zakladatelkou dvou ateliérů. Jde o její vlastní ateliér - Eva Jiricna Architects Limited se sídlem v Londýně a AI Design, který má sídlo v Praze (ten založila spolu s architektem Petrem Vágnerem).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám