Hlavní obsah

Druhý život Anastacii

Právo, Jaroslav Špulák
PRAHA

V pondělí vystoupí před již měsíc vyprodanou pražskou T-Mobile Arenou poprvé v Česku zpěvačka Anastacia. Dorazí, aby prezentovala svůj druhý život. Před dvěma lety jí lékaři sdělili, že má rakovinu prsu. Bojovala a zvítězila.

Foto: Stanislava Dvořáková

Malebný tichý kraj Orlického Podhůří, a přeci i sem dosáhla chapadla války, aby ničila, vraždila, zabíjela.

Článek

Na hudební scéně se objevila v roce 2000. Vydala tehdy své první album a poměrně rychle si ji oblíbili zejména posluchači v Evropě. Vstoupila mezi pěveckou elitu.

Následující album z roku 2002 její kvality potvrdilo. Během posledních čtyř let prodala přes deset miliónů desek a k tomu získala spoustu prestižních ocenění. Byla hlasitá, nekompromisní, přitom nesmírně citlivá a velmi osobní i pravdivá. Na tyhle vlastnosti svět slyší.

V lednu 2003 ovšem oznámila, že u ní byl objeven nádor prsu. "Můj lékař trval na tom, abych si během rutinní kontroly nechala udělat mamografické vyšetření. Zachránil mi život! Chápu každého, kdo je touto zprávou rozrušen, ale nevěšte hlavu. Tohle mě nezadrží, abych pokračovala v tom, co mám rozdělané. Jsem od přírody bojovnice a tak tomu i bude!"

V únoru se podrobila náročnému sedmihodinovému chirurgickému zákroku, při kterém jí byl nádor odstraněn. V následujících šesti týdnech docházela na ozařování. Ženám přitom dala dobrou radu: "Choďte na mamografická vyšetření dřív, než bude pozdě."

Současně pracovala, neboť píle je jí vlastní. V New Yorku realizovala klip k písničce Love Is A Crime. Za celé dva dny práce si ani na okamžik neoddechla, přitom byla lékařskými zákroky velmi oslabena a doktoři jí varovali, že nebude silná.

Druhý život si vybojovala

V září 2003 se vrátila na pódia. Vystoupila na koncertě pořádaném na podporu léčby rakoviny prsu. Ten koncert ji nadchl, od té doby spolupráce na benefičních akcích neodmítá a pokud jde o nádorová onemocnění, nerozmýšlí se ani na okamžik.

Během léčby pracovala na novém albu. "Obvykle se snažím objevovat příjemné stránky života, ale když jsem začala pracovat, nemohla jsem najít nic pozitivního," vzpomíná. "Nebyla jsem schopná se soustředit. Napsala jsem sloku, ale nemohla jsem vymyslet refrén. Nenacházela jsem ani nosná témata, bylo to velmi těžké období. Proto každá písnička, která nakonec na desce je, je vydřená a upřímná. Lékaři měli pravdu, realizovat během léčby desku by prý byl zázrak."

Po šesti měsících práce nakonec loni v březnu deska vyšla. Nazvala ji prostě Anastacia a hudbu, která na ní je, pojmenovala "sprock", což vzniklo sloučením slov soul, pop a rock.

"Chtěla jsem se co nejvíc přiblížit rocku. Našla jsem v něm útočiště a naději," říká.

Do Prahy přijede prezentovat především toto album. Přijede ale také napovědět, že bojovat se musí se vším a každý okamžik ve druhém životě je si třeba náležitě vychutnat.

Reklama

Související články

Anastacii prý zachránil Elton John

Americké zpěvačce Anastacii, která minulý rok bojovala se zhoubnou rakovinou prsu, prý výrazně psychicky napomáhal legendární Elton John. Navázali spolu...

Bílá Anastacia a černá hudba

Americká zpěvačka Anastacia se ve svých jedenatřiceti letech raduje z pěti milionů prodaných kusů debutu Not That Kind a bezmála stejného množství prodaných...

Přijedou R.E.M., Anastacia, Gregorian i Pavarotti

Hvězdy světové pop music letos opět míří do Česka. Diváci se mohou těšit už v nedeli na vystoupení Chucka Berryho, příští týden na R.E.M. a v první polovině...

Výběr článků

Načítám