Hlavní obsah

Bílá Anastacia a černá hudba

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká zpěvačka Anastacia se ve svých jedenatřiceti letech raduje z pěti milionů prodaných kusů debutu Not That Kind a bezmála stejného množství prodaných výlisků druhé desky Freak Of Nature. Nyní přichází s třetím albem Anastacia a je pravděpodobné, že úspěch desky bude podobný.

Foto: NPÚ

Hrady a zámky objevované a opěvované

Článek

Loni v lednu oznámila, že trpí rakovinou prsu a přidala doušku o tom, že se během léčení vzdá všech svých uměleckých aktivit. Nevydržela to ale dlouho, hned v únoru se dala do práce a v září začala nahrávat album. Lékaři ji před náročnou prací varovali, ona na to ale nedbala.

Chuť pracovat

"Skládání pro mě vždy byl radostný zážitek, ale tentokrát jsem měla problémy. Napsala jsem část textu, ale nedokázala k němu napsat refrén, nebo naopak. Vždy se snažím hledat tu příjemnější stránku věcí, ale tentokrát jsem se cítila hrozně unavená. Nedokázala jsem se na nic soustředit, nedokázala jsem často ani říct, co mám na mysli, dokonce jsem nemohla přemýšlet, jak jsem byla zvyklá. Trpěla jsem nespavostí, potvrdilo se to, co říkali doktoři. Bylo to tvrdé," vzpomíná zpěvačka.

Album vyhlíží jako dráždivá odezva na všechny zdravotní lapálie, které zpěvačku provázejí. Odkapává z něho obrovská chuť bojovat, navíc dráždit a provokovat. Jen v pár okamžicích usedne do kouta a popouští uzdu sentimentu (Heavy On My Heart, Where Do I Belong).

Bílá v černé

Představuje bílou zpěvačku, kterou přitahuje černá hudba. Není to jednoduchá výchozí pozice: jako mnozí jiní, i ona se musí do role "černošky" situovat. Na začátku alba to málem přehnala, ve skladbách Seasons Change a Left Outside Alone má hlas nabroušený jako drsný rockový zpěvák. Pak ale znovuobjevila svou prvotní touhu a umně balancuje nad propastí, do které už dávno spadly ty, jež barvu pleti zkoušely přemalovat.

Anastacia je dobře vybavená vokalistka. Základní schopnosti jí byly dány do kolébky, práce na sobě ji přivedla mezi idoly současného světového popu. Nic převratného v něm sice s novou deskou neučiní, ale stavby písniček na ní jsou dost důvtipné a chytlavé na to, aby zpěvačce danou pozici pomohly udržet. V současném šoubyznysu to není málo.

Anastacia: Anastacia

Sony Music/Bonton, 48:37

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám