Hlavní obsah

Londýn láká na styl agenta 007 - na plavky Seana Conneryho i slavné bikiny

Právo, PUR

„Obrovský vliv“, jaký vždy měl styl Jamese Bonda na módní trendy, dokumentuje výstava, která byla otevřena v londýnském Barbican Centre. Jeden z nejvíce ikonických předmětů – plavky Seana Conneryho z filmu Thunderball (1965) – však spolukurátorce výstavy Lindě Hemmingové pořádně zamotal hlavu – kousek totiž nebyl k nalezení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tohle všechno se objevilo ve filmech s Jamesem BondemVideo: Reuters

 
Článek

Tato oscarová kostymérka shromáždila u příležitosti 50. výročí uvedení první filmové bondovky to nejlepší, co kdy představitelé agenta 007 či Bond Girls měli na sobě. Takže samozřejmě nechybějí bílé bikiny, v nichž v roce 1962 v Dr. No zazářila Ursula Andressová, ani ostře oranžové bikiny Halle Berryové ze snímku Dnes neumírej (2002) či světle modré plavky Daniela Craiga v Casino Royale (2006).

Čestné místo ale patří ikonickým plavkám Seana Conneryho – jenže nejde o originál. Hemmingové, která měla tu čest měřit vnitřní délku kalhot v pěti bondovkách (s Pierce Brosnanem a Danielem Craigem), se přes veškeré úsilí nedařilo původní plavky z Thunderball objevit. Tudíž pořídila dokonalou kopii.

Foto: ČTK/AP

K vidění jsou i bílé bikiny, v nichž v jedné z bondovek zazářila v roce 1962 Ursula Andressová.

Foto: Profimedia.cz

Bondovky vždy přitahovaly největší designérské talenty, citovala agentura AP druhou kurátorku výstavy Bronwyn Cosgraveovou.

„Možná má původní plavky stále Sean Connery. Kdo ví?“ citoval 63letou návrhářku sobotní The Sun. „Nikdo si v 60. letech neuvědomoval, jaké peníze se dají vydělat na filmových kostýmech – a jednoduše se vyhazovaly. Dnes by tyto plavky v aukci snadno vynesly 50 tisíc liber,“ řekla Hemmingová.

Myslí si, že to byl právě Conneryho styl oblékání, který zajistil filmovým agentům 007 trvalý úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Bondovky vždy přitahovaly největší designérské talenty, citovala agentura AP druhou kurátorku výstavy Bronwyn Cosgraveovou.

„Sean se coby pravý Skot dokázal stát nejpřitažlivější filmovou postavou v historii. Mám ráda jeho klasický styl. Skotský akcent mu dal sexuální náboj, který ostře konkuruje ostatním Bondům,“ dodala.

Průzkum: Bond před Bournem

Výstava, která v centru Londýna potrvá do 5. září, a tudíž může lákat i hosty londýnské olympiády, nezapomíná ani na zlosyny – Bondovy protivníky – a jejich výbavu. K vidění tak není jen například nejznámější Bondovo auto Aston Martin DB5, které zdobí hned vstupní část expozice, ale také zlatá pistole padoucha Franciska Scaramangy z filmu Muž se zlatou zbraní (1974) či Oddjobova buřinka s ocelovou obručí z třetí bondovky Goldfinger (1964) nebo smrtící vystřelovací bodec v botě plukovnice Rosy Klebbové z předchozího snímku Srdečné pozdravy z Ruska (1963).

Foto: Profimedia.cz

Bondovky vždy přitahovaly největší designérské talenty, citovala agentura AP druhou kurátorku výstavy Bronwyn Cosgraveovou. „Na začátku neměli peníze – ale byli vynalézaví,“ řekla. Peníze naskočily později, když stoupající zisky umožnily vysílat Bonda do exotických míst po celém světě – ve filmu Moonraker (1979) až do kosmu.

A jaká je budoucnost? Režisér Sam Mendes chystá premiéru nové bondovky Skyfall – opět s velmi úspěšným Craigem – v britských kinech na 26. října. Ukázky z napjatě očekávaného filmu se objevily už v květnu na festivalu v Cannes. Půjde oficiálně o 23. bondovku.

Foto: Profimedia.cz

Na hodnocení je ještě brzo, ale britská společnost LoveFilm si na konci června v průzkumu filmových fanoušků zjistila: James Bond zůstává nejlepším špiónem všech dob. Dostal 39 procent hlasů. Druhé místo s 21 procenty hlasů získal Jason Bourne, ztrátou paměti postižený zabiják z dílny CIA – naposled v podání Matta Damona.

Kdo všechno si už zahrál Bonda

Sean Connery

George Lazenby

Roger Moore

Timothy Dalton

Pierce Brosnan

Daniel Craig

Reklama

Výběr článků

Načítám