Hlavní obsah

Gérard Depardieu ve spirále pádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skandál kolem „Obelixe“ francouzské kinematografie nebere konce. Herec Gérard Depardieu, obviněný ze znásilnění a sexuálně nevhodného chování, se ocitl na černém listě francouzské televize, filmu i divadla. Přijde o Řád francouzské legie a není už ani v síni slavných pařížského muzea voskových figurín Grévin.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Gérard Depardieu

Článek

Již několik měsíců se na kanálech skupiny France Télévisions nevysílají žádné filmy s Gérardem Depardieum. Rozhodnutí platí i pro budoucí inscenace, ve kterých by se herec mohl objevit.

Kanál veřejné televize TF2 v prosinci minulého roku odvysílal ve svém pořadu Complément d’investigation šokující reportáž s názvem Gérard Depardieu: La chute de l’ogre (Pád obra).

Autentické záběry a závažná odhalení způsobily pozdvižení ve společnosti a přilily další olej do aféry herce, který už byl terčem dvou obvinění za sexuálního napadení.

Švýcarská televize s okamžitou platností přestala vysílat filmy s Depardieuem

Kultura

Poprvé byly totiž zveřejněny snímky natočené během cesty herce do Severní Koreje v roce 2018. Mohli jsme vidět šokující a obscénní poznámky sexuálního charakteru vůči několika ženám, ale také na adresu dívky ve věku pouhých deseti let.

V prosinci 2020 byl herec obviněn ze znásilnění a sexuálního napadení po stížnosti mladé herečky Charlotte Arnouldové. Od té doby ho obvinilo dalších patnáct žen.

Zmizel ze scény

Po zmíněném vysílání ředitel kinematografie a mezinárodní hrané tvorby pro veřejnoprávní skupinu France Télévisions Manuel Alduy ujistil, že již sedm měsíců nejsou žádné filmy s hercem na programu.

Ředitel také potvrdil, že odmítne vysílání jakékoli nové inscenace, ve které by se herec mohl objevit. Jak sdělil, rozhodnutí však není definitivní. „Tyto filmy odvysíláme ve správný čas,“ řekl Alduy.

Pokud jde o divadlo, naposledy měl Gérard Depardieu sdílet jeviště s Pierrem Richardem na zahájení divadelního festivalu Les Scènes d'Olivier Marchal v La Teste-de-Buch na začátku listopadu 2023. 

Gérard Depardieu dostal od Putina ruské občanství

Zahraniční

Dva týdny před festivalem byl však herec nezvěstný, což donutilo organizátory změnit program. A starosta Patrick Davet, který čelil kontroverzním reakcím publika, si nakonec oddychl, protože během festivalu vyhlásily některé feministické spolky mobilizaci.

Depardieua vzhledem k tomu, že nebyl k zastižení, nahradil na scéně zpěvák Thomas Dutronc a herec Michel Boujenah.

Divadlo v Antibes rušilo kvůli podpoře Putina

V Antibes nedaleko Nice zrušil ředitel slavného divadla Anthéa Daniel Benoin recitál Gérarda Depardieua už na jaře 2022 kvůli problematickému postoji herce v otázce ukrajinské krize.

Herec pár dní před ruskou invazí zveřejnil fotografii na sociálních sítích, kde se objímá s ruským prezidentem Putinem, aby mu tak projevil podporu.

„Gérarda mám moc rád a řekli jsme si, že v tuhle komplikovanou chvíli je lepší představení odložit. V době, kdy Vladimir Putin provádí těžké útoky proti Ukrajině, to nebylo příznivé,“ sdělil tehdy deníku Le Figaro.

Foto: Philip Ducap/Théâtre Anthéa

Divadlo Anthéa v Antibes

Umělecký ředitel divadla Daniel Benoin, který i v současnosti pozorně sleduje aktuální aféru, odpověděl exkluzivně pro Novinky na otázku, zda je dnes ještě možné uvažovat o zařazení herce do programu divadla:

„Uvedení Gérarda Depardieua na scéně bylo v době zahájení ruského útoku nemyslitelné. Legendární představení „Dépardieu chante Barbara“ jsme již uvedli sedmkrát, s návštěvou 8500 diváků, a proto jsme ani neměli v úmyslu udělat osmou reprízu v období po květnu 2022. Dnes tedy problém nenastává, ale já zůstávám především zarytým zastáncem presumpce neviny.“

Foto: DR/Théâtre Anthéa

Daniel Benoin, režisér a umělecký ředitel divadla Anthéa

Výzva na podporu

Zatímco se množí pobouřené reakce společnosti, zhruba padesátka osobností z oblasti kinematografie, hudby a literatury – včetně Pierra Richarda či Carly Bruniové – závěrem roku odsoudila „lynč“ na herce.

Ve veřejné výzvě „Nevymazávejte Gérarda Depardieua“, zveřejněné v Le Figaro 25. prosince, odsuzují mediální hon na herce a vyjadřují mu svou podporu. „Gérard Depardieu je pravděpodobně největší z herců, poslední monument naší kinematografie. Už nemůžeme mlčet tváří v tvář lynči a přívalu nenávisti, který se valí na jeho osobu, navzdory presumpci neviny,“ píše se v tomto textu.

Lynč a nerespektování presumpce neviny. Desítky francouzských umělců se veřejně zastaly Gérarda Depardieua

Zahraniční

„Je to umění, na které útočíme, když tímto způsobem útočíme na Gérarda Depardieua. Svým hereckým géniem přispívá do dějin umění naší země… Ať se stane cokoliv, nikdo nikdy nebude schopen vymazat nesmazatelnou stopu jeho díla, které naši dobu navždy poznamenalo. Zbytek se týká pouze spravedlnosti!“ uvádí se dále ve společném vyjádření.

Foto: Philip Ducap/Théâtre Anthéa

Snímek z recitálu „Dépardieu chante Barbara“

Ambivalentní vyjádření

Herec Gérard Darmon, který byl mezi signatáři, vysvětlil vzápětí na vlnách RTL, že sloupek podepsal, aniž by souhlasil se vším, co je v něm napsáno: „Buďme opatrní, když říkáme ‚dotýkat se Depardieua znamená dotýkat se umění‘, to jsou jen kecy! Depardieu je pro mě nakonec jen záminka k mediálním výlevům. A pokud se někdy ukáže, že ta dvě znásilnění jsou pravdivá, budu první, kdo se zvedne a řekne: ‚Ty jsi prase, já jsem si nemyslel, že jsi toho schopen,‘“ vysvětluje ambivalentní pocity herec, který si zahrál s Depardieum například ve filmu Asterix.

Fórum na obranu na oplátku dalo vzniknout několika „antifórům“ obviňujícím herce, včetně jednoho, kde se podepsalo asi 8000 umělců. Jak zveřejnil deník La Libération, hlásá, že „umění není zárukou beztrestnosti“.

„Posvátné monumenty neexistují. Jsou jen obyčejní muži, kterým jsme dali všechna práva,“ píše se ve sloupku podepsaném 150 osobnostmi ze světa kultury, včetně hereček Muriel Robinové, Alexandry Lamy a režiséra Thomase Jollyho.

Vyhnání z ráje slavných

Na obranu Depardieua už dříve vystoupil na platformě televize TF5 prezident republiky Emmanuel Macron s tím, že odsoudil „hon na muže“ a vyjádřil svůj obdiv k herci, za což si vysloužil silnou kritiku v čele s hesly: „urážka“, „kultura znásilnění“, „nedůstojné“, …

Od té doby se v mnoha francouzských městech konala řada shromáždění, která odsoudila komentáře prezidenta a vyjádřila podporu obětem sexuálního násilí. V Lille, Toulouse, Marseille, a dokonce i v Paříži se ve čtvrtek 11. ledna konalo kolem třiceti demonstrací.

Podle AFP kolem stovky lidí demonstrovalo po setmění v Caen, v Paříži byl dav o něco hustší, 300 až 400 lidí. „Násilník je násilník, zastavte beztrestnost, ať už je to herec, generální ředitel, nebo pan kdokoliv.“(….) „Oběti: věříme vám, násilníci: vidíme vás!“skandovali demonstranti na shromáždění.

Foto: DR/Théâtre Anthéa

Jako by Depardieu, věčný komplic zpěvačky Barbary, dvacet let po její smrti, předznamenal svůj osud v jedné písni: „Kdo je kdo? Už nevíme“

V průvodu v Paříži nechyběla ani herečka Charlotte Arnouldová, která v roce 2020 podala stížnost ohledně sexuálního napadení ze strany Gérarda Depardieua, což vedlo k jeho obvinění.

Závěrem roku ministerstvo kultury oznámilo zahájení „disciplinárního řízení“ vedoucího k odebrání Řádu čestné legie, který herec obdržel od Jacquese Chiraca v roce 1996.

Francouzskému herci byl odebrán již Národní řád Quebeku a titul čestného občana obce Estaimpuis v Belgii, který mu byl udělen v roce 2013. Do malé obce poblíž Tournai se uchýlil do ústraní od počátku aféry. Jeho vosková socha byla také odstraněna z pařížského muzea Grévin.

Nejsem násilník ani predátor

Gérard Depardieu trvá na své nevině. Loni v říjnu zveřejnil v deníku Le Figaro otevřený dopis, kde odmítá všechna obvinění.

„Nikdy, nikdy jsem nezneužil ženu,“ prohlásil mimo jiné. „Ublížit ženě by bylo jako kopnout mou vlastní matku do břicha,“ dodal.

Svou pověst se snažil bránit, když přiznal, že mohl „zranit“ a „šokovat“, když „testoval limity“ a „rozvracel jistoty“. „Nejsem násilník ani predátor. Jsem jen člověk…“ vypověděl.

Od té doby herec mlčí a skrývá se ve svém sídle v 6. pařížském obvodě a v zahraničí, byl i v Česku, daleko od svých uměleckých cílů.

Brněnská Kunderova knihovna zveřejnila snímek, jak ji navštívil Depardieu. V diskusích pod ním je haló

Domácí

Depardieu má na krku další oznámení kvůli sexuálnímu násilí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám