Hlavní obsah

Diskuse o Havlovi a Trilogie Lásky na Letní filmové škole

Právo, Kristýna Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejpopulárnější snímky promítané na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti stojí fronty diváků. Je-li jich v sále víc než sto, nasazují si roušky. Víkendový program přilákal další vlnu účastníků, a to nejen filmových nadšenců.

Foto: Petr Kubičko

Diskutovalo se o filmu Havel.

Článek

„Je zvláštní být na filmovém festivalu a za celý den nevidět jediný film,“ řekl v neděli Právu jeden z účastníků, který je na této akci již pošesté. „Pořád ale něco dělám. Dnes jsem byl na debatě s izraelským spisovatelem. Celý den tu byla taková upocená pohoda.“

Nedělní program odstartoval režisér Vladimír Morávek se svým štábem, který natáčel záběry publika pro chystaný snímek Nikola Šuhaj. Souběžně byl promítán animovaný film Fany a pes, jenž netradiční formou prezentuje události roku 1989 z pohledu mladé dívky. Jedná se o adaptaci knížky Hanny Schottové Fany byla při tom.

Po dopolední józe v šapitó Skautského institutu nabízela polední projekce německo-izraelskou Trilogii Lásky režiséra Yarona Shaniho. Při natáčení tohoto dramatického filmu využíval radikální improvizační metodu, která se opírá o neurčitý scénář a dlouhé záběry herecké improvizace v rámci připravených scén.

Foto: Petr Kubičko

O filmy na Letní filmové škole je velký zájem.

Živou hudbu a film propojoval americký snímek Buster Keaton 2: Proměny nálad a žánrů. Proběhla i diskuse o snímku Havel s herečkou Annou Geislerovou, režisérem Slávkem Horákem a kameramanem Janem Šťastným.

„Teď, když se mě lidé ptají, jestli jsem cítil při natáčení velkou zodpovědnost, můžu říct, že mě to naštěstí ani nenapadlo. Byli jsme nadšení z toho, že děláme příběh o skvělém člověku, a chtěli jsme ho udělat co nejlépe,“ svěřil se v diskusi Slávek Horák.

Manželka Václava Havla Olga byla podle herečky Anny Geislerové, která ji ve filmu ztvárnila, velkorysá, skromná a svobodomyslná žena. „Dokázala si život přizpůsobit sobě. Každý takový člověk je pro mě obdivuhodný,“ řekla Geislerová.

Odpoledne proběhlo symbolické setkání podporovatelů LGBT+ komunity v reakci na polské protesty. Večer zahrála cimbálová muzika Vinár. Před půlnocí byly v letním kině promítnuty česká novinka 3Bobule a film Samotáři. Prezentován byl též snímek Věrnost z dílny ruské režisérky Niginy Sujfullajevové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám