Hlavní obsah

Děti zachraňují sestřeleného pilota. Filmaři natáčejí snímek Tichá pošta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmaři začali v zubrnickém skanzenu na Ústecku natáčet rodinný dobrodružný snímek Jána Sebechlebského Tichá pošta, který je založený na skutečných událostech. Dojemný příběh se odehrává na sklonku druhé světové války, kdy se skupina dětí rozhodne zachránit sestřeleného francouzského pilota.

Filmaři natáčejí film Tichá poštaVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

„Ta doba byla opravdu zlá, ale člověk má vždycky šanci se zachovat nějak lidsky a o tom je film. Dospělí vědí, co mají dělat, ale mají strach a někdy ani nemohou. Děti nad tím tolik nepřemýšlí a jednají. Někdy to může někomu zachránit život,“ řekl Novinkám režisér a spoluautor scénáře Sebechlebský.

Foto: Karel Otcovský

Režisér filmu Ján Sebechlebský

Film vzniká podle předlohy respektovaného spisovatele, scenáristy a dramatika Jiřího Stránského. Pod scénářem je spolu s režisérem podepsaná i jeho dcera Klára Formanová.

Co se děje, když je Matka v trapu

Film

Princip záchranné akce připomíná hru na takzvanou tichou poštu, kdy si dětští hrdinové předávají pilota mezi sebou napříč vesnicemi jako utajenou zprávu ve škole.

Foto: Karel Otcovský

Představitelé hlavních rolí Matěj Hádek a Eliška Dytrychová

V této riskantní hře nasazují svůj život, musí přelstít hlídky německé okupační armády, zrádce i udavače a také přežít krutou, nelítostnou zimu v horách.

Sebechlebský připomněl, že novela vznikla na základě vyprávění spisovatelova spoluvězně.

Děti nasazují vlastní život

V Ústeckém kraji budou filmaři tvořit deset z dvaatřiceti natáčecích dnů, a to především právě v Zubrnicích, které jako vhodnou lokaci pro natáčení vytipoval architekt. Nezávisle na něm ho však objevil i sám Sebechlebský.

„Máme zde nádraží, které potřebujeme, školu, chalupy, stodolu… Takže nám vyšlo, že to je fajn místo,“ zmínil režisér.

Zubrnická museální železnice zajistila pro filmaře historický vlak - autentickou parní lokomotivu. Vypůjčené jsou i dva osobní vozy.

Foto: Karel Otcovský

Dobový snímek se nyní natáčí na nádraží ve skanzenu v Zubrnicích.

„Mají za sebou dalekou cestu. Mašinka je na cestě až z Dolní Lipky, je z Muzea starých strojů a technologií Žamberk. Po cestě v Turnově od kolegů dobrala dva historické vozy třetí třídy,“ řekl Novinkám Přemysl Košek ze Zubrnické museální železnice.

Jeden ze služebních vozů znají místní přímo ze zubrnické expozice. „Jen se pořádně promazal, vyzkoušela se brzda a mohl být použit,“ poznamenal Košek a připomněl, že vůz byl vyroben v roce 1936, takže se do filmu dobově hodí.

Lokomotivu zajistilo zubrnické muzeum

Na území kraje se bude natáčet ještě v Králově Mlýně a v Terezíně. „Filmová kancelář Ústeckého kraje ve spolupráci s filmaři zajistila pro tento film skvělé lokace,“ podotkl náměstek hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Příběh o odvaze, přátelství a hrdinství se kromě záběrů v Ústeckém kraji bude natáčet v dalších atraktivních lokacích. Příběh se odehrává v zimě, aktuálně chybějící sníh doplnila v Zubrnicích jeho imitace včetně umělého sněhuláka.

Foto: Karel Otcovský

Režisér filmu Ján Sebechlebský s představitelkou hlavní dětské role Eliškou Dytrychovou

Skutečný sníh se objeví na záběrech natočených v Jizerských horách a Sebechlebský doufá, že ho bude dostatek také ve slovenské Oravské Lesné, což je jedno z míst s nejchladnějším počasím v zemi.

V hlavní dětské roli Anky se představí Eliška Dytrychová. V dospělých rolích diváci uvidí například Matěje Hádka, Judit Bárdos Pecháček, Karla Dobrého nebo skvělé slovenské herce Daniela Fischera a Romana Poláčika.

Snímek vstoupí do kin 27. února 2025, tedy v roce významného výročí osmdesáti let od konce druhé světové války.

RECENZE: Český pokus o nechutný horor kupodivu není úplné fiasko

Kultura

Reklama

Související témata:
Film Tichá pošta

Výběr článků

Načítám