Hlavní obsah

Dějiny jdou nad rovinou

Nad rovinou je název výrazně autobiografické knížky spisovatelky Marie Stryjové (1931–1977), vydané nedávno i ve zvukové podobě ve velmi působivém podání herečky Jany Doležalové-Frankové a v režii Markéty Jahodové.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Autorka se narodila na Ukrajině v komunitě volyňských Čechů, v níž prožila dětství a první léta dospívání. Z pohledu dítěte a posléze mladé dívky předkládá čtenáři, v tomto případě posluchači, jednak prokreslený a ucelený pohled na české společenství, které tam po léta žilo a hospodařilo, jednak pohled na dějinné válečné zvraty, jež rovinatou zemí procházely.

Během pouhých šestnácti let od narození po odchod do Československa tam prožila polskou vládu, první sovětskou anexi, německou okupaci i počátek další sovětské nadvlády. O tom všem poutavě vypráví prostřednictvím každodenních životních příběhů svých rodičů, příbuzných a sousedů.

Vyprávění končí hromadným stěhováním do Československa v roce 1947. Sama autorka pak v padesátých letech vystudovala polonistiku a rusistiku a v šedesátých začala psát kratší autobiografické útvary, které však postupně vyšly až po její smrti.

Audiokniha není historickou studií nebo memoárem. Jedná se o příběh velmi působivý a sugestivní. Snad jisté rozpaky může způsobit zvolená hudba současného estonského skladatele Erkkiho-Svena Tüüra. Je dramatická, artifikální, místy vtrhne do příběhu s až rušivou razancí a vyvolává chvílemi pocit jakéhosi umění pro umění.

Audioknižní nahrávka původně vznikla v roce 2007 ve studiích Českého rozhlasu a ilustrace na její obal se ujal výrazný český výtvarník Luboš Drtina. Její vydání bylo naplánováno na jaro letošního roku jako pocta k nedožitým pětapadesátinám herečky Jany Doležalové-Frankové, která zemřela náhle 18. června loňského roku.

Ovšem ukrajinské události posledních týdnů daly příběhu ještě další rozměr. Historie nad rovinou bohužel pokračuje.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám