Hlavní obsah

ČTÚ: Analogové vysílání by mohlo skončit v listopadu 2011

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Analogové televizní vysílání v Česku by mělo definitivně skončit 11. listopadu 2011, uvedl v pondělí na tiskové konferenci předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák.

Článek

"Připravuje se technický plán přechodu z analogového na digitální vysílání. Pravděpodobně dojde k vypnutí analogu o rok později, než se předpokládalo, 11. 11. 2011," řekl Dvořák.

Dřívější datum 10. října 2010 považuje kvůli zpoždění novely zákonů o digitalizaci za nereálný. Novela zákonů o digitalizaci, která prošla koncem října Poslaneckou sněmovnou, počítá s vypnutím analogového vysílání mezi 10. říjnem 2010 a 12. prosincem 2012.

Konečné datum bude podle Dvořáka mimo jiné záviset na postoji České televize a její strategii při vypínání analogových vysílačů. Uvolněné kmitočty spolu s kmitočty Primy totiž budou tvořit frekvence pro digitální sítě.

Podle Dvořáka by měl vzniknout pracovní tým složený ze zástupců úřadů, operátorů sítí a provozovatelů televizí. Tento tým by se pak dohodl na principech přechodu.

Přechod by se měl uskutečnit ve dvou krocích. V prvním se vypnou hlavní analogové vysílače a začne se vysílat digitálně, ve druhém kroku se pak vypnou i menší analogové vysílače. Přechod by měl být postupný v oblastech, které spolu bezprostředně sousedí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám