Hlavní obsah

Čtrnáct příbuzných Leonarda da Vinciho může objasnit jeho genialitu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci DNA doufají, že se jim podaří odhalit tajemství geniality Leonarda da Vinciho na základě objevení 14 žijících potomků.

Foto: Foto archiv , Právo

Jedno z mnoha slavných děl Leonarda da Vinciho, freska Poslední večeře Páně

Článek

Vědci věří, že uspějí při sekvencování genomu tohoto polyhistora, aby zjistili, zda obsahuje nějaké genetické vlohy, jimž vděčil kupříkladu za výjimečný zrak.

Desetiletý výzkum DNA Leonarda da Vinciho nalezl 14 žijících mužských potomků, od nichž si odborníci slibují odhalení tajemství jeho geniality.

Obraz Zdeňka Sýkory se v Německu vydražil za rekordních 22 milionů

Kultura

Antropologové podle televize Sky News usilují o sekvenci da Vinciho DNA, aby prostřednictvím genetických asociací lépe pochopili jeho mimořádné nadání, zejména vizuální bystrost, a doufají, že pokud bude k dispozici dostatek dat o sekvenci genomu, podaří se jim vytvořit trojrozměrný obraz tohoto muže.

Předchozí výzkum popsal, že da Vinciho kresby ptáků a vážek vykazují takřka nadpřirozenou schopnost pozorovat a zachycovat rychlý pohyb, a vyslovil domněnku, že to způsobila kombinace genetických vlastností a tréninku.

Zaostřeno především na chromozom Y

Nová rozsáhlá studie, kterou zveřejnil časopis Human Evolution, sleduje souvislou mužskou linii v průběhu 690 let, od Michela, dědečka Leonarda da Vinciho, přes 21 generací, včetně pěti rodinných větví, až po 14 dnes žijících potomků.

Andrea Sedláčková je rytířkou umění a literatury

Kultura

Michele da Vinci se narodil v roce 1331. Jeho vnuk Leonardo přišel na svět v roce 1452, ačkoli byl bezdětný, měl nejméně 22 nevlastních bratrů.

Vědci sledují chromozom Y, který otcové předávají synům a který by Leonardovi nepřímí potomci měli sdílet se samotným malířem, i když během 25 generací mohlo dojít i k několika mutacím.

Kde leží ostatky?

„Porovnání chromozomu Y dnešních mužských příbuzných s chromozomem Y jejich předků ve starověkých a moderních pohřebištích by jednak ověřilo nepřerušenou rodovou linii, jednak by potvrdilo Leonardův vlastní marker chromozomu Y,“ vysvětlili vědci.

Umělci v Plzni malují na domy obří graffiti

Kultura

Předpokládá se, že da Vinciho ostatky jsou uloženy v kapli zámku Amboise s výhledem na řeku Loiru ve Francii, ačkoli jejich přesné umístění není známo.

Cílem projektu s názvem Leonardo da Vinci DNA je definitivně určit, zda v Amboise spočinuly skutečně jeho ostatky, protože po jeho prvním pohřbu v roce 1519 byly přemístěny.

Všestranný umělec
Da Vinci byl renesanční génius.
Působil mj. jako malíř, architekt, sochař, hudebník a vynálezce.
Mezi jeho díla patří některé z nejslavnějších náboženských obrazů lidstva.
Proslavil se i vědecky přesnými anatomickými a technickými kresbami, které předznamenaly vynález vrtulníků a tanků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám