Hlavní obsah

Umělci v Plzni malují na domy obří graffiti

Plzeň

Na panelovém sídlišti, frekventované křižovatce, konečné trolejbusu či protihlukové stěně v Plzni vznikají v těchto dnech obří obrazy. V rámci streetartového šestidenního festivalu WALLZ je tam tvoří umělci z Česka i Evropy.

Umělci v Plzni malují na domy obří graffitiVideo: Novinky

 
Článek

Akce se na pozvání pořádajícího prostoru DEPO2015 účastní deset výtvarníků, kteří postupně pomalují více než 2500 m2 plochy.

„Cílem festivalu WALLZ letošního roku je ukázat špičkové české a evropské graffiti v Plzni, udělat co nejlepší práci s veřejným prostorem a dostat do něj současné umění. Diváci a obyvatelé Plzně můžou na deseti místech vidět obrovské malby od různých umělců z Německa, Portugalska i Česka. Můžou je vidět při práci, vidět, jakým způsobem graffiti vzniká a jakým způsobem ovlivňuje veřejný prostor, ve kterém se nachází,“ sdělil Novinkám programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

Foto: Novinky

Umělci v rámci festivalu pomalují panelové domy, trafostanici i protihlukovou stěnu.

Před zahájením festivalu oslovili organizátoři místní obyvatele s žádostí o tipy na místa, kde by mohla díla vzniknout. Ozvalo se více než čtyřicet zájemců s tipy na soukromé i veřejné nemovitosti.

Lidé mohou umělce, mezi nimiž je třeba legenda české graffiti scény Jan Kaláb, první dáma českého street artu přezdívaná Toy Box, kanadský umělec s českými kořeny David Strauzz či umělec Ondřej Klíma aka Domino, pozorovat přímo při práci.

„Máme zatím pouze kladné reakce. Lidé na tvorbu reagují, s umělci si popovídají nebo jim i donesou kávu. Je to celé velice milé a dobře to zapadá do této lokality a do celého festivalu jako pozitivní ovlivnění toho prostoru, kde se jednotlivý mural (nástěnná malba) nachází,“ sdělil Štěpán.

Foto: Novinky

Na 300 metrů dlouhé stěně pracuje v horku Ondřej Klíma již pátým dnem.

Většina lokací jsou výškové budovy, umělci proto většinu času pracují na plošině. Někteří k práci využívají fasádní barvy, jiní spreje nebo kombinaci obojího.

„Rozhodl jsem se pro motiv krajiny, se kterou pracuji dlouhodobě. Je to určitý druh horizontu, který jsem zapojil do zeleně, která tady funguje, a celé to vypadá trochu jako linoryt. Měl jsem asi 80 litrů fasádní barvy a k tomu 250 sprejů. Uvidíme, jestli to všechno padne,“ řekl Novinkám Ondřej Klíma, jehož dílo je 300 metrů dlouhé a 3,5 metru vysoké.

Obří malba zachmuřené dívky v pražských Holešovicích dokáže čistit ovzduší

Koktejl

David Strauzz zase vsadil na téma vizuálního smogu, kterým je zamořena ulice v centru města, na které se jeho malba nachází.

„Je to portrét neznámé holky, která řeší různé osobní věci. Text na tom ale bude vtipem, budou to nápisy, jaké najdete na různých reklamách ve stylu ‚výprodej‘, ‚slevy‘ a podobně,” vysvětluje umělec.

Foto: Novinky

David Strauzz reaguje ve své malbě na okolní prostředí plné vizuálního smogu.

Festival trvá od 14. do 19. června. Vyvrcholí představením hotových děl společně s vernisáží doprovodné výstavy v sobotu 19. června. Vstup je zdarma.

Foto: Novinky

Streetart festival WALLZ

Reklama

Výběr článků

Načítám