Hlavní obsah

Čeští Karamazovi bojují o Oscara se slovenskými Slepými láskami

Právo, Zbyněk Vlasák

Třiašedesát neanglicky mluvených filmů se bude ucházet o Oscara. Je mezi nimi i český film Petra Zelenky Karamazovi. Kategorie letos změnila pravidla, užší nominace mohou být dodatečně rozšířeny. Změna by měla zabránit nepochopitelným rozhodnutím z minulosti, kdy se mezi devět vyvolených nedostaly ceněné filmy jako 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (vítěz z Cannes) nebo Persepolis.

Foto: Právo

Ivan Trojan (vpravo) v hlavní roli Zelenkova filmu Karamazovi

Článek

Mezi favority letos patří bosenský film Sníh, francouzský Mezi zdmi, italská Gomorra nebo ruská Rusalka. Za Slovensko bude soutěžit i u nás uváděný film Slepé lásky. Bez šance není ani český zástupce, který už byl recenzován i několika zámořskými médii.

„Režisér Zelenka a kameraman Surkala dokázali skvěle využít továrenského prostředí se všemi jeho kouty a chodbami. A nikdy neopustili Dostojevského pohled na lidský úděl, kladou si prostřednictvím filmu otázky o komplexnosti vztahu mezi uměním a jeho publikem,“ napsal Ray Bennett z The Hollywood Reporter.

„Zelenkův výběr Schormovy adaptace Karamazových je něco jako posmrtný návrat k české nové vlně (jak ho reprezentují Perličky na dně). Vždyť Schorm byl vlastně donucen k práci v divadle, když mu Sověti zakázali dělat u filmu,“ zakončil svoji recenzi pro časopis Variety poněkud historicky nepřesně Boyd van Hoeij.

Reklama

Související články

Kinematografie podle Bergmana

Kdosi řekl, že tvůrčí člověk nesmí vidět víc než dvě Shakespearovy hry ročně, jinak se zblázní z vlastní bezvýznamnosti. Opatrní by měli být i návštěvníci...

Výběr článků

Načítám