Hlavní obsah

Cesta do tmy Jiřího Svobody. Matador televizních filmů se na předpremiéře obul do nového šéfa ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmař Jiří Svoboda, který proslul snímky Sametoví vrazi nebo Zánik samoty Berhof, se poslední tři dekády věnuje téměř výhradně televizní tvorbě. Při předpremiéře dramatu Cesta do tmy na festivalu Finále Plzeň se ale v pátek nechal slyšet, že s projekty pro Českou televizi končí, a to kvůli nespokojenosti s nastupujícím generálním ředitelem Janem Součkem.

Foto: Jaroslav Fikota

Lucie Štěpánková a Matěj Hádek v televizním filmu Cesta do tmy

Článek

„Nového generálního ředitele České televize jsem veřejně podporoval, protože jsem si myslel, že provede změny, které mi před volbou slíbil. Musím říct, že se hluboce stydím za to, že jsem nepodpořil Petra Dvořáka, o kterém si myslím, že by byl lepší a měl ve funkci zůstat,“ prohlásil Svoboda s tím, že se Dvořákovi omluvil v uveřejněném dopise.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Jiří Svoboda

Zvolenému vedení vytkl především vysoký průměrný věk kreativních producentů ČT, kteří do svých řad podle Svobody nevpouští mladou generaci, která by přinesla „jiný vzduch“.

„Generace lidí 55+, která se dneska dívá na Českou televizi a dostává pořád to stejné, co jsme točili v osmdesátých letech, odejde. Nahradí ji mladší diváci, kteří si raději zapnou streamovací platformy,“ míní filmař.

Foto: ČT

Jana Hinková a Matěj Hádek v televizním filmu Cesta do tmy

Problémem televizních snímků z posledních let je podle něj absence sociálního přesahu, který by se měl objevit například i v „pouhém“ žánru krimi a přispět k diskusi. „Spousta nedávných děl, která pro Českou televizi vznikla, se odehrává nikdy a nikde. Neobsahují žádné celospolečenské téma, přestože víme, že jich je kolem nás mnoho,“ upřesnil Svoboda.

Česko jako pervitinová velmoc

V Cestě do tmy, kterou osobně uvedl na plzeňské přehlídce, tematizuje nezletilé drogově závislé osoby v Česku, jak poukázal, „světové velmoci ve výrobě pervitinu“.

Hlavní roli ztvárnil Matěj Hádek, ve vedlejších úlohách se představují Lucie Štěpánková, Alexej Pyško nebo Igor Orozovič.

Souček: Rok 2024 nebude pro ČT jednoduchý. Ve hře je propouštění

Podcasty a pořady

Scénář, jehož se režisér Svoboda také zhostil, vychází z knižní detektivky Děvčátko spisovatele vystupujícího pod pseudonymem Martin Goffa, který v minulosti působil jako policejní vyšetřovatel. Román, stejně jako jeho televizní adaptace začíná vyhrocenou scénou přepadení banky, od něhož se dále rozplétá příčina zprvu nepochopitelného zločinu uznávaného vědce.

Pravděpodobně poslední televizní film Jiřího Svobody bude mít premiéru 19. listopadu večer na ČT 1.

Režisér Jiří Svoboda: Většinu scénářů jsem si psal sám

Kultura

Režisér Jiří Svoboda: Rašín byl vlastenec a rebel

Kultura

Reklama

Související témata:
Jiří Svoboda (režisér)

Výběr článků

Načítám