Hlavní obsah

České lvy předají autor Čtyřlístku, statečný odbojář Marek i spisovatel Mawer

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny Český lev budou v sobotu večer předávat v pražském Rudolfinu slavný britský spisovatel Simon Mawer, autora románu Skleněný pokoj, nebo autor dnes už legendárního Čtyřlístku Jaroslav Němeček a statečný skaut Eduard Marek.

Foto: Milan Malíček

Jaroslav Němeček s manželkou

Článek

Eduard Marek je český skaut, člen třetího odboje a politický vězeň. Za druhé světové války byl v roce 1942 tři měsíce vězněn za stýkání se se Židy. Po komunistickém puči 1948 spoluzakládal odbojovou skupinu DEB a v roce 1949 byl zatčen a odsouzen na 10 let.

Další ceny předají hokejová legenda Martin Hosták či herci Iva Janžurová a Viktor Preiss.

Favoritem letošního ročníku je jednoznačně tragikomedie Vlastníci režiséra Jiřího Havelky, která posbírala skvělé recenze a 12 nominací na České lvy. Následuje  Nabarvené ptáče Václava Marhoula, fascinující příběh o válečné krutosti, ale i nevinnosti a lásce, s 11 nominacemi. Deset nominací získali Staříci Martina Duška a Ondřeje Provazníka. Vyprávějí příběh o pomstě dvou starých přátel za dávné křivdy z 50. let.

Foto: Cinemart

Tereza Ramba a Vojtěch Kotek ve filmu Vlastníci

Amnestie Jonáše Karáska a film Na střeše Jiřího Mádla získaly shodně 7 nominací. Skleněný pokoj Julia Ševčíka obdržel od akademiků 6 nominací. Ti všichni se společně se snímkem Tiché doteky režiséra Michala Hogenauera utkají v boji o Českého lva v kategorii nejlepší film.

Za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli jsou nominovány Jenovéfa Boková za film Karel, já a ty, Iva Janžurová za film Teroristka, Eliška Křenková za Tiché doteky a Dagmar Havlová a Tereza Ramba za role ve filmu Vlastníci.

Anna Geislerová ve filmu Amnestie, Jitka Čvančarová v Nabarveném ptáčeti, Kateřina Janečková v Národní třídě i Klára Melíšková a Pavla Tomicová ve Vlastnících zaujaly v kategorii nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. V kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli figurují Alois Švehlík za film Na střeše, Petr Kotlár za Nabarvené ptáče, Hynek Čermák za roli ve filmu Národní třída, Jiří Schmitzer za Staříky a Jiří Lábus za film Vlastníci. Na nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli byli nominováni Duy Anh Tran za film Na střeše, Jan Cina za film Národní třída, Ladislav Mrkvička za Staříky, Vojtěch Kotek a David Novotný za film Vlastníci.

Foto: CinemArt

Jiří Schmitzer (vlevo) a Ladislav Mrkvička jako Staříci.

Za režii jsou nominováni Jiří Mádl za film Na střeše, Václav Marhoul za Nabarvené ptáče, Martin Dušek a Ondřej Provazník za Staříky, Michal Hogenauer za film Tiché doteky a Jiří Havelka za film Vlastníci.

Slavnostní předávání 27. výročních cen České filmové a televizní akademie se uskuteční v sobotu 7. března 2020 v pražském Rudolfinu. Moderovat bude již podruhé herec Václav Kopta a přímý přenos zajistí ČT1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám