Hlavní obsah

Český aukční trh stagnuje

Český aukční trh stagnuje. Vyplývá to alespoň ze zveřejněných dat na serveru Art+. Od počátku roku 2011 sběratelé na celkem 28 specializovaných aukcích výtvarného umění a starožitností utratili přes 300 miliónů korun, tedy ne více než za stejné období v roce předchozím. I přes obavy investorů z prohlubující se krize na akciových burzách je pro ně investice do umění zatím stále jen jednou z alternativ.

Foto: Archív, Právo

František Kupka, Zhroucení vertikál, obraz s nejvyšší vyvolávací cenou v dějinách českých aukcí.

Článek

Podle serveru Art si v prvním pololetí tohoto roku našla nového majitele ani ne polovina z více než 11 tisíc nabízených položek. Za více než milión korun bylo vydraženo 54 obrazů, 323 děl se prodalo za více než sto tisíc korun. Podle šéfredaktora časopisu Art & Antiques Jana Skřivánka je stagnace trhu dlouhodobým trendem.

„O možnosti investice do umění se v současné době daleko více hovoří, ale i tak je to pro většinu investorů jen sekundární alternativa. Investice do umění je běh na dlouhou trať, který je navíc pro nováčky poměrně složitý a nepřehledný,“ uvedl Skřivánek.

Krize na světových akciových trzích český obchod s uměním podle něj ovlivnila zejména ve své první vlně po roce 2009.

Velké režijní náklady

„Tehdy několik sběratelů situace odvážně využilo, ale nyní jsou už o něco opatrnější. Navíc zámožní čeští obchodníci, kteří do umění investovat chtěli, tehdy nějaké hodnotné obrazy nakoupili a dál se věnují jiným investicím,“ dodal Skřivánek s tím, že s investováním do umění jsou také spojeny poměrně vysoké režijní náklady.

„Akcie podniků nikde skladovat a zabezpečovat nemusíte,“ vysvětluje Skřivánek.

V Česku v současné době působí asi 17 aukčních domů. Většina z nich významný nárůst poptávky, kvůli další vlně krize, zatím neeviduje.

„Český trh je poměrně stabilní. Na podzim navíc lze očekávat jisté oživení – ne přímo kvůli stávající situaci na burzách, ale díky chystaným aukcím a prodejním výstavám, které ovlivňují poptávku. Poměrně perspektivní budou například díla od impresionisty Václava Radimského, který byl dosud opomíjen,“ řekl Jan Neumann z aukčního domu Meissner-Neumann.

Zájem o 60. léta

Skřivánek by pak naopak vsadil na investici do poválečného umění, které je podle něj zatím podceňováno. Zájem roste také o díla z 60. let.

V příštích měsících lze podle oslovených odborníků očekávat pozvolný nárůst poptávky po špičkových dílech. Vyšší ceny těchto děl pak zřejmě sníží ceny těch průměrných. Významná díla české moderny a avantgardy budou i nadále zlatým hřebem většiny aukcí. Přesto zřejmě už nelze očekávat, že by za ně dražitelé zaplatili například i několikanásobek vyvolávací ceny.

Reklama

Související témata:

Související články

České umění se prodalo za 303 miliónů korun

Renomovaná společnost Sotheby’s považuje aukci klasiků českého moderního umění v Londýně za veleúspěšnou. Celkově se tu prodaly obrazy a sochy za 11 miliónů...

Výběr článků

Načítám