Hlavní obsah

České umění se prodalo za 303 miliónů korun

Právo, Peter Kováč

Renomovaná společnost Sotheby’s považuje aukci klasiků českého moderního umění v Londýně za veleúspěšnou. Celkově se tu prodaly obrazy a sochy za 11 miliónů liber, což je podle oficiálního přepočtu Sotheby’s 303 miliónů korun. Dosud nikdy v historii se české umění nedražilo s takovým úspěchem.

Foto: ČTK

Obraz Bouře u Otavy od Václava Špály byl v pondělí vydražen za 187 250 liber (5,08 miliónu korun).

Článek

Angličtí specialisté původně předpokládali, že by aukce děl takových autorů, jako jsou Kupka, Foltýn, Filla, Čapek a Procházka, ze sbírky amerického podnikatele Normana Hascoea (1929–2007) měla přinést nějakých 5 miliónů liber, tedy téměř 150 miliónů korun. Konečná dosažená částka je však dvojnásobná.

Šéfredaktor časopisu Art & Antiques Jan Skřivánek, účastník dražby, pro Právo uvedl, že v sále panovala neuvěřitelná atmosféra nadšení.

„Myslím si, že většina přítomných tu zcela podlehla nákupní horečce. V Praze by obrazy za takové peníze asi nekoupili. Drtivá většina dražitelů přiletěla z Česka. Bylo tu pár Angličanů, kteří se bláhově domnívali, že lacině koupí Kupku nebo Gutfreunda, ale záhy pochopili, že v konkurenci s nejbohatšími českými a moravskými podnikateli neobstojí, takže dražbu většinou vzdali,“ sdělil Skřivánek.

Nové aukční světové rekordy

V Londýně se ukázalo, že k prestiži nejbohatších občanů České republiky už dávno nepatří vily v Toskánsku, ale vlastnictví unikátních uměleckých děl. Tedy něco, co může mít opravdu jen někdo.

Většina se nechala přímo na místě zastupovat nákupčími. Byla tu proto plejáda pražských obchodníků s uměním, šéfové firem jako 1. Art Consulting, Adolf Loos Apartment and Gallery, Galerie Kodl nebo aukční síň Vltavín.

Nejvíce byl na aukci vidět Jan Světík, předseda představenstva a generální ředitel firmy Vítkovice Holding, který sám dražil a koupil toho poměrně hodně. Řada zájemců přihazovala po telefonu – v oficiální zprávě Sotheby’s byli označeni pouze jako privátní sběratelé bez další specifikace. Patrně nadlouho zůstanou v anonymitě.

Sotheby’s uvádí, že během „české“ dražby padly nové aukční světové rekordy. Hlavní se týká nejdražšího českého obrazu a současně nejdražší malby Františka Kupky na světě, což je dílo nazvané Pohyb prodané i s provizemi a poplatky za 1 497 250 liber, podle oficiálního přepočtu Sotheby’s za 40,9 miliónu korun.

Dalších dvanáct rekordů se týká jednotlivých umělců. V Londýně se podle Sotheby’s prodalo nejdražší dílo Josefa Čapka za 565 tisíc liber (15 miliónů korun), Františka Foltýna za 433 tisíc (11,8 mil.), Bohumila Kubišty za 397 tisíc (10,5 mil.), Karla Černého za 163 tisíc (4,46 mil.), Otakara Švece za 139 tisíc (3,8 mil.), Bohumíra Matala za 103 tisíc (2,8 mil.), Jana Baucha za 75 tisíc (2 mil.), Františka Hudečka za 63 tisíc (1,7 mil.), Vincence Makovského za 46 tisíc (1,28 mil.), Aloise Kalvody za 37 tisíc (1 mil.), Otto Gutfreunda za 34 tisíc (952 tisíc) a Jana Štrusy za 27 tisíc (751 tisíc). Výsledky se nedají označit jinak než jako cenová smršť!

Rekord i v případě Václava Špály

Podle Jana Skřivánka padl rekord i v případě Václava Špály, který se prodal za 187 tisíc liber (5 mil. korun), což překonává nejvyšší cenu za jeho obrazy na aukcích v Česku. V Londýně bylo v nabídce celkem pět obrazů Františka Kupky, ty se v Londýně prodaly za souhrnnou cenu 95 miliónů korun.

Noví majitelé obrazů jsou podle Martina Kodla z Galerie Kodl vesměs občané České republiky, ale zjistit se to s jistotou nedá. Aukce probíhá anonymně a v Česku nikdo nemá zájem, aby jeho jméno bylo zveřejněno. Důvodem je především strach z krádeží a lidská závist.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám