Hlavní obsah

Film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad dostal Césara. Autorka předlohy slaví na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koprodukční film české režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad dostal prestižní cenu francouzské filmové akademie César za nejlepší celovečerní animovaný film. Na pátečním slavnostním předávání cen v Paříži to oznámili organizátoři. Autorka předlohy novinářka Petra Procházková slaví svůj úspěch na Ukrajině.

Trailer filmu Moje slunce Mad

 
Článek

„Moje slunce Mad vyhrál Césara za nejlepší animovaný film. Holky! Mávám vám z  Ukrajiny a oslavte to za všechny naše afghánské i ukrajinské kamarády…,“ uvedla Procházková na své facebookové stránce s odkazem na další tvůrkyně filmu. Sama momentálně pobývá na Ukrajině, kam se opakovaně vrací jako zpravodajka Deníku N.

Francie jí rozumí

Snímek, který vznikl v česko-francouzsko-slovenské koprodukci, porazil ve své kategorii například film Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo režisérů Amandine Fredonové a Benjamina Massoubrea, který pracuje s populárními motivy kreslíře Jeana-Jacquese Sempého.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michaela Pavlátová

O cenu usiloval také snímek Myška a medvěd na cestách od Jeana-Christopha Rogera a Juliena Chhenga.

Ve Francii si Pavlátové film získal oblibu diváků i kritiky a již dříve obdržel Cenu poroty na festivalu animovaných filmů v Annecy.

Začalo to v Praze

Snímek vypráví příběh Heleny, která začíná v Kábulu novou životní etapu po boku svého manžela Nazira, se kterým se seznámila na univerzitě v Praze. Pod jménem Herra si zvyká na nový životní styl Nazirovy velké afghánské rodiny.

Ne všichni však mají v této rodině tak velké srdce jako Nazir a tolik smyslu pro humor jako pokrokový dědeček. Do jejího života vstupuje citlivý chlapec jménem Mad, i s jeho pomocí začíná Herra hledat domov v cizí zemi. Film vznikl na motivy novely Frišta novinářky Petry Procházkové.

Režisérku Pavlátovou knižní předloha uchvátila nejen díky ironickým komentářům Evropanky, která se ocitla v intimitě muslimské rodiny, kam by se člověk běžně nepodíval. Přes mnohé rozdíly našla řadu důvěrně známých věcí. Animaci zvolila záměrně, i tak lze totiž vyprávět mnohovrstevnatý příběh, což není ve světě ojedinělý postup.

Hlas Hynka Čermáka

Na animaci se podíleli i koproducenti z Francie, animovalo se v pražském studiu Alkay a na ostrově Réunion. V hlavní mužské roli zní v mezinárodní verzi hlas afghánského herce jménem Haji gul Asir, v českém jazyce ho ztvárnil Hynek Čermák.

Režisérka Amandine Fredonová: Malý Mikuláš pořád baví

Kultura

RECENZE: Váleční reportéři. Lež je víc než raketové systémy

Film

Reklama

Související témata:
Ceny César

Výběr článků

Načítám