Hlavní obsah

Brněnský Animefest očekává rekordní návštěvnost, dorazí i tvůrce scén z filmu Kill Bill

Brno

Rekordní návštěvnost, a to přes 30 000 fanoušků komiksů, animovaných japonských filmů, ale i legendární Středozemě nebo seriálů, jako jsou Hry o trůny či Star Trek, očekávají od 24. do 26. května na brněnském výstavišti pořadatelé festivalu Animefest. Jde o největší festival popkultury v Česku. Před 19 lety začínal jako setkání pro 200 nadšenců. Nyní zaplní hned tři pavilony brněnského výstaviště.

Foto: archiv Animefest

Animefest je nejen o japonské popkultuře, ale také o milovnících filmových či komiksových hrdinů, kteří se převlékají do jejich kostýmů.

Článek

Hlavním hostem třídenní akce bude propagátor samurajského boje Tecuró Šimaguči z Japonska, který se proslavil jako choreograf bojových scén filmového trháku Kill Bill.

Mimo jiné připravoval herce Hirojukiho Sanadu, který hrál s Tomem Cruisem ve snímku Poslední samuraj, na natáčení nového seriálu Šógun. Šimaguči bude mít se svým týmem vystoupení a pro zájemce o šerm i workshop.

Od Iron Mana až po Daenerys

„Samozřejmě očekáváme zástupy milovníků cosplaye, tady těch, co se rádi převlékají do kostýmů svých filmových či komiksových hrdinů, a to od marvelovek, přes japonské komiksy manga až po fantasy typu Středozemě,“ řekl Novinkám ředitel festivalu Adam Rambousek.

Foto: archiv Animefest

Bubnování na japonské bubny bude věnovaný workshop.

Zdůraznil, že Animefest je pro mnohé cosplayery událostí, na kterou se připravují celý rok. Dorazí nejen v kostýmech, za které dali i desetitisíce korun, ale i v oděvech, nad jejichž výrobou strávili dlouhé hodiny.

„Dnes už jsou 3D tiskárny celkem běžné. Mnozí si na nich tisknou doplňky včetně mečů a dalších zbraní. Připravujeme pro ně soutěže, z nichž mohou postoupit i do mezinárodních klání. V jedné dokonce až do Japonska,“ vysvětlil Rambousek.

RECENZE: Šógun hraje brilantní politickou hru na pozadí střetu kultur, ostrých mečů a nekompromisních tradic

TV a streaming

Na výstavišti tak bude možné potkat Iron Many či Supermany, u dívek jsou oblíbené kostýmy Daenerys Targaryen z Her o trůny, mnoho nadšenců volí kostým hrdinů z japonských komiksů.

Na Animefestu bude na příchozí čekat hned osm zákoutí, v nichž se budou moci vyfotit. Vytvořena budou tak, aby vznikl dojem, že se přímo přenesli do svých oblíbených příběhů.

Foto: archiv Animefest

Na Animefestu se zájemci budou moci vyfotit se svými filmovými i komiksovými hrdiny

Výuka šermu, tanců i japonštiny

K celebritám na Animefestu bude patřit Yaya Han, patřící mezi světové cosplayery, nebo Kei LaVonne vyrábějící šperky značky Néant Glass. Kromě soutěží se připravují doprovodné akce v podobě bubnování na japonské bubny, vázání japonských knih nebo výuky japonštiny.

Foto: archiv Animefest

Celkem osm tematických zákoutí na focení připravují pořadatelé pro další ročník Animefestu.

Ve Stanu bojovníků si návštěvníci zašermují, hned vedle najdou rozšířenou pohybovou stage s ukázkami a výukou japonských tradičních i moderních k-pop tanců. Velkou část pavilonu A2 zabírá Artist Alley, což je místo pro prezentaci českých i zahraničních kreslířů.

Novou částí programu je Art stage, na níž bude možné nahlédnout umělcům pod ruku a přiučit se něčemu novému; dozvíte se, jak vznikají ilustrace pro světově populární deskové hry, jak se tvoří vizuál kanálu ČT:D nebo jak graficky upravit mangy a komiksy pro české vydání.

Další novinkou v programu je Křemíkárna, část věnovaná technologiím, kde si bude možné popovídat s virtuální maskotkou Animefestu nebo se stát dračím maskotem.

Autoři seriálu Problém tří těles: Scény z Číny se natáčely poblíž Londýna

TV a streaming

RECENZE: Problém tří těles: Sci-fi pro všechny s nutnými kompromisy. Nezklame, pokud nečekáte novou Hru o trůny

TV a streaming
Související témata:
Animefest

Výběr článků

Načítám