Hlavní obsah

RECENZE: Problém tří těles: Sci-fi pro všechny s nutnými kompromisy. Nezklame, pokud nečekáte novou Hru o trůny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netflix pokračuje ve vydávání ambiciózních adaptací velkých děl. Problém tří těles podle knižní sci-fi trilogie Vzpomínka na Zemi od Liou Cch'-sina má být jedním z vrcholů letošního roku. Tvůrci se snažili převést na obrazovku komplikovaný a rozvrstvený příběh tak, aby dával divákům smysl. Museli přitom ale upozadit vědu na úkor vztahů a emocí.

Upoutávka na seriál Problém tří tělesVideo: Netflix Česká republika

 
Článek

Seriál se odehrává ve složitém prostředí současného vědeckého světa, kde vědci čelí nevysvětlitelným úmrtím. To vede k sérii záhadných událostí zkoumaných vyšetřovatelem Da Shi a jeho nekompromisním nadřízeným Wadem.

Příběh zblízka sleduje skupinu přátel - Auggie, Saula, Jin, Willa a Jacka, bývalé spolužáky z Oxfordu, kteří objevují tajemné artefakty a zažívají různorodé osobní krize. Vše je ale postupně zavádí hlouběji do sci-fi zápletky s globálními následky, kdy je lidstvo vystaveno hrozbě mimozemské invaze.

Probíhající události jsou propojené s minulostí, kdy se v Číně 70. let vědkyně Ye Wenjie rozhodne pro razantní krok. Žena, která stejně jako její dříve popravený otec opakovaně vzdoruje režimu, zachrání svůj život tím, že začne pracovat pro svou zemi. Její geniální mysl je poté schopná rozluštit záhadu mezihvězdné komunikace a následné rozhodnutí má vliv na budoucnost celého lidstva.

Seriál Problém tří těles láká na ohromující sci-fi podívanou

TV a streaming

Hlavní problém, tedy problém tří těles, je v seriálu vysvětlený jako z rychlíku a mnohem více času je věnováno vztahům. Příběhu to ale příliš neubližuje a stává se tak lépe stravitelný pro široké publikum.

Když překonáte pár úsměvných momentů, kdy něco nedává příliš smysl, a objevíte nesrovnalosti v příběhu, je nutné myslet na to, že v tomhle žánru nikdy nemůžete vysvětlit vše, abyste neztratili ono kouzlo. Některé detaily tak zůstávají divákům skryté. Oproti tomu jiné, jako například zajímavě pojatá linka s dehydratací, se vám otisknou do hlavy už napořád.

Foto: Netflix

Ukázka ze seriálu Problém tří těles

Adaptace komplexního a narativně bohatého díla, které mnozí považují za těžko převeditelné na obrazovku a jen do osmi dílů, představovala pro tvůrce značnou výzvu. Mnoho souvislostí tak zůstává nevysvětleno právě kvůli malému formátu, další si tvůrci (doufejme) schovali do následujících sérií.

Přesto se v seriálu objevují momenty, které diváky osloví, zejména díky zdařilým výkonům některých herců a originálnímu zpracování určitých částí příběhové linky.

Přes určité nedostatky v přístupu k předloze a vyprávění se Problém tří těles snaží nabídnout divákům bohatý a provokující zážitek, ačkoli cesta k tomu může být na sledování náročná, protože tempo některých epizod je trochu pomalé.

Anketa

Plánujete sledovat seriál Problém tří těles?
Už jsem viděl.
71,5 %
Ano, těším se.
20 %
Ano, ale bojím se zpracování.
3 %
Ne, raději knihu.
1,2 %
Ne, nezajímá mě to.
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 330 čtenářů.

Diváci kritizují nejen ohýbání příběhu pro účely zjednodušení, ale také všudypřítomné vztahové linky nadřazené sci-fi zápletce. Někteří se dokonce cítí zklamáni vizuální stránkou seriálu, kde i přes obrovský rozpočet a kromě pár ojedinělých scén chyběl patřičný wow efekt, což od lidí, kteří pracovali na Hře o trůny a Westworldu, působí jako lehké zklamání.

Kamera je příliš statická, postprodukce nezajímavá a celkově seriál působí ve srovnání s největšími seriálovými klenoty sterilně, až tuctově.

První řada především ukazuje, že přenést dílo s takovou hloubkou a rozsahem do seriálové formy a ještě pro lidi neholdující sci-fi žánru není jednoduché a že ne každému se účelné změny budou zamlouvat.

Navíc se stále bavíme jen o první ze tří knih, která se v podstatě drží „při Zemi“. Čtenáři předlohy vědí, kterým směrem se bude příběh lidstva ubírat, a jsou nyní minimálně zvědaví, jakým způsobem se s výzvami dalších knih trilogie tvůrci popasují.

Foto: Netflix

Ukázka ze seriálu Problém tří těles

Duo David Benioff a D. B. Weiss (Hra o trůny) si k tvorbě přizvalo scenáristu Alexandra Woo (True Blood). Společnými silami a s nejen kosmetickými změnami se pak pokusili převést tento komplexní příběh do osmidílného seriálu, který osloví i nenáročné diváky. A to se asi víceméně povedlo.

Ti, co očekávali novou seriálovou ikonu, se cítí výsledkem nepřesvědčeni, jiným ale adaptace otevřela bránu do světa science fiction.

Tábory se nedají ani rozdělit na čtenáře a nečtenáře předlohy, protože právě skalní fanoušci knižní trilogie dokážou vidět dál než na konec první řady a chápou, kam tvůrci míří. Oceňují také, že postavy, které se v knize velmi pletou, se v adaptaci osekaly a transformovaly natolik, aby divák kdekoli na světě dokázal s příběhem držet krok.

První sezona ovšem neobsahuje pouze příběh z první knihy, ale také část z druhé s názvem Temný les, což tvůrci zcela záměrně využili k přípravě půdy na pokračování.

Foto: Netflix

Ukázka ze seriálu Problém tří těles

Přestože se v první sérii nepodařilo zcela rozplést komplexní dějové linie knihy a některé aspekty adaptace mohou působit zjednodušeně, Problém tří těles stále představuje fascinující pokus o zobrazení jednoho z nejzajímavějších sci-fi příběhů moderní doby.

Místo slibovaného projektu, který redefinuje žánr, se ale nakonec jedná o klasickou, nenáročnou, avšak zajímavou Netflix podívanou. S nadějí, že další série prohloubí a rozšíří rozpracovaná témata i osvětlí souvislosti k některým z nevysvětlených situací v první sérii, se diváci mohou do budoucna těšit na další řadu ze tří až čtyř avizovaných a doufat v redefinici v nich. Ostatně ani Hra o trůny se nestala celosvětovým hitem po první řadě.

Problém tří těles (3 Body Problem) - 1. série
Žánr: sci-fi, drama
Scénář: David Benioff, D. B. Weiss, Alexander Woo
Režie: Derek Tsang, Andrew Stanton, Jeremy Podeswa, Minkie Spirová
Hrají: Jovan Adepo, John Bradley, Rosalinda Chaová, Liam Cunningham, Eiza Gonzálezová, Jess Hongová, Marlo Kellyová, Alex Sharp, Sea Shimooka, Zine Tsengová, Saamer Usmani, Benedict Wong, Jonathan Pryce a další
Hodnocení: 80 %

Šógun: Hra o trůny po japonsku. Místo draků samurajové a tradice

TV a streaming

Jak se točila Hra o trůny. Filmová studia zvou na prohlídku

Cestování

Reklama

Související témata:
Seriál Problém tří těles

Výběr článků

Načítám