Hlavní obsah

Bregović oplývá originalitou

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

První a možná vůbec největší hvězdou druhého ročníku multižánrového festivalu Colours Of Ostrava byl originální srbský hudebník, kytarista a skladatel Goran Bregović, který je známý především jako autor hudby k filmům Emira Kusturici včetně legendárního Undergroundu.

Foto: pořadatel plakát
Článek

Byť v závěru dvouapůlhodinového vystoupení zazněla i známá píseň Kalašnikov, Bregović festivalovému publiku nenabízel jen říznou a divokou balkánskou dechovku, i když právě on nemalou měrou přispěl k její současné popularitě. To bylo ostatně patrné už z obsazení téměř padesátičlenného The Wedding And Funeral Bandu. Jeho jádro sice tvořila dechová kapela, ovšem doplňoval ji patnáctičlenný mužský sbor, tři lidové zpěvačky z Bulharska a Makedonie a polský smyčcový orchestr.

Celé vystoupení ukázalo, že Bregović je velmi originální skladatel. Jeho hudba je vysloveně zvukomalebná, plná proměnlivých nálad, dokáže byt nespoutaná, útočná, vznosná i lyrická, což je důvod, proč si ji oblíbili filmoví režiséři. Jeho skladby však nikdy nesklouzávají do role pouhého doprovodu, i filmové motivy obstály samostatně bez obrazu.

Přestože začínal s rockem, hrával ve skupině Bijelo Dugme, dokázal do své osobité tvorby začlenit prvky lidové hudby, ať už to je to zběsilý rytmus balkánských dechovek nebo teskné cikánské melodie, jako je ta v Ederlezi. Funkčně však dokázal do své hudby integrovat i postupy pravoslavného sboru. Byť jde o prvky velmi rozdílné, v Bregovičově tvorbě působily, jako by k sobě patřily vždycky.

Bregović představuje ojedinělý fenomén, pro který se jen těžko hledají paralely. To, co udělal pro balkánský folklór lze srovnat jen s tím, jak dokázal pozvednout tango z předměstských tančíren na koncertní pódia argentinský bandoneonista Astor Piazzolla.

Reklama

Související články

Goran Bregović vystoupí v Ostravě

S autorem hudby ke Kusturicovým filmům Goranem Bregovičem vystoupí o druhém červencovém víkendu na festivalu etnické hudby Colours Of Ostrava 2003 téměř...

Ostravu vybarví hvězdy world music

Přední představitelé world music se představí na druhém ročníku dvoudenního festivalu Colours Of Ostrava 2003, který začíná v pátek. Na devíti scénách na Černé...

Ostrava hostí hudebníky z celého světa

Na mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava přišlo v pátek do areálu známé Stodolní ulice a výstaviště Černá louka v pátek zhruba osm tisíc návštěvníků....

Výběr článků

Načítám