Hlavní obsah

Goran Bregović vystoupí v Ostravě

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

S autorem hudby ke Kusturicovým filmům Goranem Bregovičem vystoupí o druhém červencovém víkendu na festivalu etnické hudby Colours Of Ostrava 2003 téměř padesátičlenný The Wedding And Funeral Band.

Foto: Stanislava Dvořáková

Na cestu údolím Sejfů se vydalo 450 účastníků tradičního májového pochodu Brontosauří šlápoty.

Článek

Jeho spoluhráči do Ostravy přijedou ze všech světových stran - dechová sekce z Bělehradu, zpěvačky z Bulharska či houslisté z Polska. Další hudebníci přijedou ze Skopje v Makedonii a samotný Goran Bregović přiletí z Paříže.

Podle pořadatelů festivalu bude vystoupení Bregovičova souboru trvat dvě a půl hodiny. "Goran je opravdová neřízená střela, o čemž svědčí jeho nedávný koncert v jednom z noblesních pařížských divadel. V půli koncertu vyšel s celou kapelou ven a s ním i všichni diváci. Asi půl hodiny pochodovala hrající kapela i s publikem ulicemi a pak se všichni vrátili zpátky do divadla," uvedla dramaturgyně festivalu Zlata Holušová.

Kromě Gorana Bregoviče patří k hlavním hvězdám Colours of Ostrava britská taneční kapela Kosheen, hrající melodickou směs zpívaného drum´n´bassu a jungle, a velmi uznávaný hudebník z Ugandy Geoffrey Oryema, jenž koncertuje jen velmi zřídka. "Pokládáme si za velkou čest, že vystoupí právě na našem festivalu. Vždyť i kvůli tomuto člověku na festival přijedou hudební publicisté z celé Evropy," uvedla Holušová.

Festival Colours of Ostrava 2003 je unikátní tím, že se koná v samotném centru krajského města, a to v okolí známé Stodolní ulice a v areálu výstaviště Černá louka. Druhý ročník největšího hudebního festivalu v dějinách Ostravy začne v pátek 11. července a potrvá až do časného nedělního rána. Na festivale se představí bezmála 500 muzikantů z několika desítek kapel. Rozpočet akce, čítající bezmála deset milionů korun, je téměř dvakrát vyšší než v minulém roce. Dvě hlavní hvězdy festivalu, Gorana Bregović a Kosheen, budou pořadatele stát dvakrát více než všechny ostatní kapely dohromady.

Reklama

Výběr článků

Načítám