Hlavní obsah

Ostravu vybarví hvězdy world music

Novinky, Aleš Honus, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Přední představitelé world music se představí na druhém ročníku dvoudenního festivalu Colours Of Ostrava 2003, který začíná v pátek. Na devíti scénách na Černé louce a ve Stodolní ulici vystoupí na padesát účinkujících. Hlavními hvězdami je Goran Bregović, autor hudby k filmům Emira Kusturici, Uganďan Geoffrey Oryema a Kosheen.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Třetí ročník rukodělné soutěže Řemeslo má zlaté dno, kterou vyhlašuje Plzeňský kraj, zná své vítěze.

Článek

Goran Bregović, který přijede s padesátičlenným orchestrem The Wedding And Funeral Band, složil hudbu ke třem filmům Emira Kusturci: k Undergroundu, kde zazněl populární Kalašnikov, k Domu k pověšení a k Arizona Dream. Než začal pracovat pro film, hrál v populární rockové kapele Bijelo Dugme. Na koncertní pódia se vrátil v polovině devadesátých právě s Wedding and Funeral Bandem.

Skladatel, který spolupracoval s Ofrou Hazou a polskou zpěvačkou Kayah, nemalou měrou přispěl k popularitě balkánských dechovek.

Oryema je stálicí world music

Velkou hvězdou je i zpěvák a dramatik Geoffrey Oryema, který se na scéně prosadil začátkem devadesátých let, když zkombinoval tradiční postupy s kultivovanou rockovou hudbou, jakou produkoval Peter Gabriel, s nímž spolupracoval. Než se prosadil, musel uprchnout z Ugandy před diktátorem Idi Aminem, který nechal zabít Oryeomova otce.

Neméně lákavá jsou i další jména účinkujících, jejichž kombinace svědčí o multižánrovém zaměření přehlídky. Na hlavním pódiu se vedle Bregoviče a Oryemy objeví i tanečně ladění Kosheen, Support Lesbiens, J. A. R. či Jiří Schmitzer. Další pódia pak nabídnou izraelskou hvězdu Shevu, britské Oi-Va-Voi, kombinující klezmer s tanečními rytmy, slovenskou písničkářku Suí Vesan či maďarské Korai Öröm.

Zastoupena bude i taneční scéna

Na své si přijdou i příznivci taneční hudby, pro které je připraveno vystoupení kapel Nana Zorin, Skyline, slovenských Veneer, ale i desítek různých DJů. Festival, jehož prvního ročníku se zúčastnilo asi deset tisíc lidí, proběhne v samotném centru Ostravy v prostředí známé Stodolní ulice a výstaviště Černá louka. Vystoupení kapel je vzhledem k zaměření na různé styly rozloženo tak, aby si každý posluchač mohl sestavit vlastní dramaturgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám