Hlavní obsah

Bradavický expres, famfrpál i pohyblivé schodiště. Pražská výstava oživuje kouzelnický svět Harryho Pottera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha-Chodov

Kulisy fantasy světa čar a kouzel spisovatelky J. K. Rowlingové se přenesly na pražský Chodov. V pondělí dopoledne se tam otevřela výstava inspirovaná známými místy z celosvětově oblíbené série o kouzelnickém učni Harrym Potterovi. Prohlédnout si ji můžete i ve videu Novinek.

Výstava na Chodově oživuje kouzelnický svět Harryho PotteraVideo: Novinky

 
Článek

„Připravili jsme si pro návštěvníky výstavu Harryho Pottera, protože nám to přišlo adekvátní, když se děti právě v září vracejí do škol stejně jako se známý kouzelník Harry Potter v tuto dobu taky vracel do Školy čar a kouzel v Bradavicích,“ řekla Novinkám Kateřina Kleslová, manažerka marketingu obchodního centra, v jehož útrobách jsou instalace k prohlédnutí.

Kulisy kouzelnického světa tam vyrostly hned na několika místech v různých podlažích, některé jsou rozměrné přes více pater, jiné menší, některé i interaktivní. Všechny jsou uměleckou interpretací známých míst převážně z Bradavic.

Foto: Novinky

Bradavický expres na výstavě na Chodově

„Návštěvníci mohou vidět například ikonické bradavické pohyblivé schodiště, zkusit si famfrpálové dovednosti, podívat se do učebny lektvarů a vyzkoušet si kouzla anebo se podívat na bradavický expres, který každý rok odvážel Harryho do školy,“ vyjmenovala Kleslová.

Hned vedle lokomotivy nechybí další známé místo, které spisovatelka Rowlingová pro kouzelnického učně vymyslela – vlakové nástupiště 93/4. Projít se dá také Hagridovou chatrčí anebo se na jiném místě proplétat potemnělým Zakázaným lesem.

Český Pán zla a princ dvojí krve si vyměnili role, byli jsme u toho

V českém znění

„Máme tu i část výstavy, kde můžou návštěvníci vidět přímo rekvizity z filmu nebo sochy v životní velikosti – lorda Voldemorta, Dobbyho nebo samotného Harryho Pottera,“ dodává Kleslová. Doplňují je také učňovské kostýmy z filmové série a erby v barvách jednotlivých bradavických kolejí.

Ke statickým expozicím se ve vybrané dny přidá doprovodný program. „Zájemci se budou moct podívat na valčík ze čtvrtého dílu nebo se zapojit do kostýmové soutěže. Doufáme, že uvidíme kreativní kostýmy ze všech zákoutí kouzelnického světa,“ těší se zástupkyně centra.

Foto: Novinky

Socha Harryho Pottera

Teprve třetí zastávka

Harry Potter je podle Kleslové celosvětový fenomén, který si našel řadu skalních fanoušků i u nás. A tak jim tu chtěli připravit nevšední podívanou, která zatím jinde v Česku ani v okolních státech k vidění nebyla. Kulisy se představily dosud jen na dvou místech – v Srbsku a Spojených arabských emirátech.

Domluvit se se společností Warner Bros. Entertainment, která vlastní filmová práva, a dostat výstavu do Prahy podle ní nebylo nic jednoduchého. „Vyjednávání a organizace byly běh na dlouhou trať, výstavu nepůjčují všem, kteří o ni projeví zájem, musíte splňovat všechny jejich podmínky,“ vysvětlila.

Do vizuální podoby instalací nijak nezasahovali. „Výstava vypadá přesně tak, jak ji měli možnost vidět návštěvníci v Abú Dhabí a v Srbsku. Je neměnná a pod patronátem filmové společnosti Warner Bros., a o to má větší kredibilitu,“ uvedla manažerka.

Projít se kouzelnickou říší na Chodově mohou nejen malí, ale i velcí fanoušci do 22. října.

Foto: Novinky

Pohyblivé schodiště z Bradavic

Famfrpál bez létajících košťat? Kuriózní sport vypadá na první pohled bizarně

Koktejl

Anketa

Máte rádi kouzelnický svět Harryho Pottera?
Ano
96,3 %
Ne
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6019 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Westfield Chodov

Reklama

Výběr článků

Načítám