Hlavní obsah

Berry zahájil v Lucerně písní Roll Over Beethoven

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V rámci oslav padesáti let rock´n´rollu vystoupil v neděli večer v pražské Lucerně Chuck Berry, jediný černošský představitel stylu. Vystoupení osmasedmdesátiletého kytaristy a zpěváka, kterého doprovázeli členové bluesrockové skupiny Joe Richardson Express, trvalo padesát minut.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

Berry své vystoupení zahájil jednou ze svých nejznámějších písní Roll Over Beethoven. Během večera však zazněla i řada dalších včetně Johnny B. Goode či Memphis Tennessee . Ani je nemusel uvádět, když ve Sweet Little Sixteen vynechal verš, podle něhož ji nazval, publikum ve zcela zaplněné Lucerně jej promptně doplnilo.

Celý večer ukázal, že Berry v rock´n´rollu akcentoval na úkor country jeho černošské rhythmandbluesové kořeny. Vedle rychlých písní, které ho nejvíce proslavily, hrál i pomalejší jako Tell Me You Love Me. I způsob, jakým rozvíjel témata písní, stejně jako pojetí zpěvu vycházely z blues.

Berry však nehrál jen na kytaru, usedl i pianu a v jedné písni se chopil basy. Potvrdil i svou pověst showmana, který ví jak pobavit publikum. Při sóle klavíristy, se k němu připojil a hrál mu pravou rukou basy. Zařadil i jedno takřka kabaretní číslo a na závěr pozval na pódium i skupinu mladých tanečnic. Po špatné náladě z dopoledne nebylo ani stopy.

Berry přiletěl před obědem

Kytarista přiletěl do Prahy před polednem, a to ve velmi špatné náladě. Když procházel okolo VIP salónku, pronesl jen jedinou větu: "Mnoho věcí je špatně." Okamžitě pokračoval dál a nezúčastnil se ani naplánované tiskové konference.

Jediná černošská rock´n´rolová hvězda tak dostála své pověsti. O Berrym existují řady historek, jak otravoval pořadatele nebo letištní personál, i jak odbýval fanoušky, kteří se s ním chtěli vyfotografovat.

I to ovšem patří k rock´n ´rollu. Přesně stejně na podzim jednal Jerry Lee Lewis, který také v hotelu zrušil tiskovou konferenci. Údajně v době jejího konání ještě spal.

V rámci oslav rock´n´rollu vystoupí v Praze 21. dubna v Lucerna Music Baru stylotvorný kytarista Bo Diddley.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám