Hlavní obsah

Alicia Keys svůj debut nepřekonala

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes deset miliónů lidí na celém světě si dodnes pořídilo první album americké zpěvačky Alicie Keys. Vyšlo v roce 2001 pod názvem Songs In A Minor a omračovalo svou soulovou upřímností spojenou s obrovským talentem zpěvačky. O následovníka byl mimořádný zájem, dostal se do čela amerického žebříčku, když se ho za první týden 618 tisíc kopií.

Foto: Martin Šalek

Nový počítačový tomograf zlepší kvalitu zobrazení a sníží radiační zátěž pacientů při vyšetření.

Článek

The Diary of Alicia Keys je patnáctipísničková kolekce, která debutový počin sice příliš nerozvíjí, nicméně je jeho právoplatným pokračovatelem. Situace se totiž za dva roky změnila a na soulovou scénu vtrhla celá řada snaživých zpěvaček. Je sympatické, že deska není křečovitá ve snaze uspět za každou cenu.

Milovnice děl Mozarta, Beethovena a Chopina, sama vynikající pianistka, čerpá z dokonalé znalosti atmosféry newyorských ulic. V její koncepci je znát inspirace vokálním citem Arethy Franklinové, tvorbou nevidomého Stevieho Wondera a letmým zasažením hip-hopem devadesátých let.

Patřičnou hřejivost nabízí v písních vnitřně zklidněných, nejvíce pak s komorním doprovodem klavíru. Když hledá jiné styly k mísení, skladba očividně zhrubne a znervózní. Jako by Alicia v tu chvíli zapomněla, že soul má dávat rozvahu a klid.

Je jasné, že nové album debut, který dostal pět cen Grammy, nepřekonalo. Je současně jisté, že Alicia Keys svou dosavadní pozici s přehledem uhájí a jakmile to půjde, bude se ucházet o další prestižní ceny.

Alicia Keys: The Diary of Alicia Keys

Alicia Keys: The Diary of Alicia KeysBMG, 57:52

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám