Hlavní obsah

Zvířecí peklo na Domažlicku. Desítky psů živořily, živily se i vlastními výkaly

Tísnili se v malých klecích nebo místnostech zaplněných exkrementy. Nedostávali pravidelně žrádlo ani vodu. Kočky a psi žili v otřesných podmínkách několika bytovek v Nemanicích na Domažlicku. Z místa je nedávno vysvobodili až dobrovolníci.

Desítky uvězněných psů živořily na DomažlickuVideo: Dočasky De De

 
Článek

Záchranu inicioval spolek Dočasky De De, který pomáhá opuštěným a týraným zvířatům. „Bylo to peklo na zemi. Všude strašná špína, obrovské množství fekálií, zvratků a nepopsatelný zápach,“ popsala členka spolku Alžběta Poláková Šmídová.

Uvnitř nebo na zahradě několika nemanických bytovek se nacházelo uvězněných 20 psů a 4 kočky. „Některá zvířata žila v přehrazených prostorech velkých zhruba metr na metr, bez oken, jiná v klecích. Neměla pravidelně žrádlo, občas dostávala zbytky nebo kosti, a tak se jinak živila vlastními výkaly, hadry nebo i plasty,“ pokračovala.

Vosy zaútočily v psím útulku, šéfce šlo o život

Domácí

Doplnila, že například jedna kočka byla zavřená v klícce na andulku, druhá v budce na holuba, kde se obě skoro nemohly hnout. „Všechna zvířata byla zablešená, s ušními a kožními záněty, přerostlými drápy, se zalepenou srstí nejenom od výkalů,“ řekla Poláková Šmídová.

Foto: Foto Dočasky De De

Jedna z koček, která byla zavřená v dřevěné kleci.

Kočky a psi nemají očkovaní, nejsou ani očipovaní. Teď už jsou v bezpečí, postarali se o ně zástupci několika spolků a útulků napříč republikou. „Máme u sebe čtyři pejsky. Odblešili jsme je, odčervili a musejí zůstat v karanténě. Jeden z nich je na tom špatně psychicky, je hrozně vyděšený a pořád zalezlý v rohu,“ líčila majitelka útulku Dogsy Veronika Slavíková.

Spolek Dočasky De De vyrazil na místo minulý týden, požádal je o to přímo jeden z obyvatel nemanické bytovky, který se musel stejně jako ostatní lidé vystěhovat a neměl zvířata kam dát. „Objekty koupil nový majitel a nájemníky nechal vystěhovat. Předchozí vlastník nekomunikoval, nestaral se o budovy. S místem byly dlouhodobé problémy, protože tady žili nepřizpůsobiví lidé,“ sdělil administrativní pracovník tamějšího obecního úřadu Pavel Dofek.

V bytě na Olomoucku našli zbídačenou fenku. Mladík ji dobrovolně vydal

Krimi

Ten dodal, že o podmínkách, v nichž zvířata žila, ale netušili. Nikdo z místních se na ně kvůli záležitosti nikdy neobrátil. Věc neřešila policie ani krajská veterinární správa. „V této souvislosti jsme dosud žádný podnět nedostali, neprováděli jsme ani kontrolu. O případu jsme se dozvěděli až teď ze sociálních sítí. Podmínky chovu dostupné na fotografiích z Facebooku jsou otřesné a podle mého názoru by mohly naplňovat znaky trestného činu,“ uvedl Richard Bílý, ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat.

Krajská veterinární správa sice před několika lety v Nemanicích zasahovala, ale jednalo se o jiný případ. Němečtí majitelé v obci dříve chovali psy v nevhodných podmínkách, kauzou se zabývala i německá policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám