Hlavní obsah

Vosy zaútočily v psím útulku, šéfce šlo o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Frontálnímu útoku rozzuřeného vosího roje čelily koncem minulého týdne ženy, které se starají o těžce nemocné psy v útulku Rafael v Hamru u Českých Budějovic. Asistentku Petru napadl mrak žlutočerných útočníků a během chvilky dostala devět žihadel, z toho čtyři do obličeje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vosa obecná.

Článek

Při ataku šlo o život vedoucí útulku Ivě Volkové, ta je totiž na vosí jed alergická. „Vosy měly hnízdo pod stříškou našich pokojíčků. Petra otevřela dveře, potřebovala něco vyndat, a už to začalo. Rozzuřené vosy na ni nalétávaly ze všech stran a schytávala jedno žihadlo za druhým,“ popisovala útok Volková.

Děkovala asistence, která se i v těžké chvíli zachovala statečně. „Petra mi nepřímo zachránila život, já jsem silně alergická na bodnutí. Před několika lety mě odtud vezla rychlá záchranka, dostala jsem žihadlo do krční tepny. Ještěže mě tenkrát našel kamarád, který přijel venčit psy, a zavolal pomoc, jinak jsem tu umřela,“ konstatovala Volková.

Ta po útoku okamžitě naordinovala Petře léky, které má od té doby po ruce pro každý případ.

Motorkáři vletěla pod helmu vosa. Při nárazu mu svodidlo amputovalo nohu

Krimi

„Petra ještě stihla při náletu vos ochránit naše pejsky Rubbynku a ochrnutého Frankieho a zavřít je dovnitř. Byl to opravdu hrdinský výkon, protože vosy stále dorážely jako zběsilé a mě tam nechtěly pustit. Pak jsem hned volala hasiče a z centrály sem poslali kluky z Doudleb, kterým z celého srdce děkuji za rychlý zásah,“ doplnila Volková.

Opatrně a v klidu

V blízkosti hnízd vos a sršňů by měli být lidé opatrní, zejména pak před bouřkou. „To bývá bodavý hmyz obzvláště aktivní,“ řekl Právu včelař Václav Krištůfek z českobudějovického Biologického centra.

„Hnízda sršňů nebo vos mají takzvané strážce a reagují třeba i na dupání. Zásadní je tedy nedělat v blízkosti hluk a také rychlé pohyby. Dobré je sklonit hlavu a rychle odejít. V žádném případě nemáchat rukama,“ konstatoval Krištůfek. Zmínil, že včely v úlech například reagují i na zvuk sekačky.

Jihočeští hasiči v těchto dnech evidují nárůst výjezdů ke hnízdům bodavého hmyzu. „Jezdíme na místa, která jsou z hlediska bodnutí nebezpečná například pro děti a pak také například k veřejným budovám,“ informovala mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

V případě, že má někdo takové hnízdo například na chatě, měl by si zaplatit deratizační firmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám