Hlavní obsah

Na Jihlavsku někdo otrávil ohroženého orla mořského i s jeho mláďaty

– Jihlava

Tři kriticky ohrožené orly mořské někdo otrávil zakázaným karbofuranem na Jihlavsku. Policie pátrá po neznámém pachateli.

Foto: Profimedia.cz

Orel mořský. Ilustrační foto

Článek

Dospělého orla a dvě mláďata našli lidé v polovině dubna u obce Jamné na Jihlavsku. Vzácní dravci byli podrobeni pitvě, která nyní prokázala, že byli otráveni karbofuranem. Nedaleko mrtvých orlů ležela také uhynulá liška.

„Případ kriminalisté prověřují pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami z nedbalosti a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí policie Stanislava Miláčková.

Mnoho let zakázaný karbofuran se dříve používal v zemědělství. Působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí.

Otravy nejsou výjimečné 

Odborníci na Vysočině sledují asi 15 míst, kde orel mořský hnízdí. "Ne všechna hnízda jsou obsazena, takže odhadujeme, že je v kraji asi 10 až 15 hnízdících párů," řekl Vojtěch Kodet z České společnosti ornitologické.

Společnost zřídila speciální webové stránky, které evidují případy otrav zvířat. V České republice je podle nich ročně otráveno asi deset orlů mořských. U Jamné poblíž nálezu mrtvých dravců ležela i mrtvá liška, napsali ornitologové.

Orli mořští jsou nejpřísněji chránění dravci, kteří v minulosti kvůli pronásledování z ČR vymizeli. Posledních několik let se opět vracejí do krajiny. Podle webu ornitologů byli letos nalezeni mrtví jedinci orlů také na Strakonicku nebo Havlíčkobrodsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám