Hlavní obsah

Zneužití průkazu pojišťovny až za 5000

Kartičkou zdravotní pojišťovny se dnes u lékaře lidé prokazují automaticky. Někteří tak činí, ať už nevědomky, nebo úmyslně, ačkoliv pojištěni nejsou. Od začátku roku se tak dopouštějí přestupku, za který mohou dostat až pět tisíc korun. Peníze za neoprávněně čerpanou péči pojišťovny také soudně vymáhají.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) řeší stovky takových případů ročně. Soudně vymáhá částky, které souhrnně dosahují desetitisíců.

„Neoprávněné prokázání se průkazem pojišťovny u lékaře je považováno zákonem o veřejném zdravotním pojištění za přestupek. Zdravotní pojišťovna, jejíž průkaz byl takto zneužit, může fyzické osobě za toto jednání udělit pokutu až do výše 5000 Kč,“ řekla Právu mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Dodala, že tento přestupek byl do zákona vložen novelou s účinností od začátku letošního roku. Už dřív ale pojišťovny vymáhaly po lidech peníze za neoprávněně čerpanou péči.

„Standardní postup spočívá v tom, že pokud zdravotní pojišťovna zjistí, že zaplatila zdravotní péči za někoho, kdo nebyl jejím pojištěncem, pak jej vyzve k úhradě této částky,“ upřesnila Plívová.

Pokud i přes výzvu není částka zaplacena, obrátí se zdravotní pojišťovna na soud žalobou
Viktorie Plívová, VZP

„Pokud i přes výzvu není částka zaplacena, obrátí se zdravotní pojišťovna na příslušný soud žalobou a požaduje, aby soud žalovanému uložil povinnost zdravotní péči zaplatit. VZP ČR takto vede ročně i několik desítek soudních sporů, vymáhané částky dosahují celkově řádu několika desítek tisíců korun,“ doplnila mluvčí.

Kontrolní úřad zjistil nedostatky v hospodaření VZP

Domácí

Nejčastěji v cizině

Případů zneužití průkazu pojišťovny jsou podle ní stovky ročně, a nejčastěji k nim dochází v zahraničí. Obvykle klient požadovanou částku uhradí dobrovolně.

„Většinou se jedná o bývalé pojištěnce, kteří z jakéhokoli důvodu ukončili pojištění v ČR, nevrátili průkaz zdravotní pojišťovny a v zemích EU se při ošetření u lékaře tímto průkazem prokázali,“ uvedla Plívová. Zdravotní pojišťovny mají podle evropských nařízení povinnost uhradit nezbytnou péči svých pojištěnců v ostatních zemí EU, a to včetně Británie a Švýcarska, které členy nejsou.

„Až v rámci zúčtování poskytnutých zdravotních služeb mezi zeměmi EU se zdravotní pojišťovny dozvědí, že na základě jejich již neplatného průkazu byla poskytnuta zdravotní péče, a nezbývá jim než tuto péči zahraničnímu poskytovateli zdravotních služeb uhradit,“ doplnila mluvčí VZP.

Šéf VZP dostane za loňský rok odměnu 1,3 milionu korun

Domácí

Vrátit do osmi dnů

Pokud ke zneužití dojde v Česku, může se tak stát i po přeregistraci klienta, který sice už je u jiné pojišťovny, ale stále používá průkazku té stávající. „Pojišťovna takto poskytovanou péči lékaři neuhradí a ten ji pak po pacientovi vymáhá,“ řekla Plívová.

Upozornila, že při změně zdravotní pojišťovny má klient povinnost průkaz vrátit do osmi dnů. „Tato povinnost platí i v případě dlouhodobého pobytu v zahraničí, výdělečného pobytu v zemích EU, kdy se klient dočasně odhlásí z tuzemského systému, či ukončení trvalého pobytu na území ČR,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám