Hlavní obsah

Kontrolní úřad zjistil nedostatky v hospodaření VZP

Podle kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) postupovala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v letech 2018 a 2019 u fondu prevence v několika případech netransparentně a diskriminačně. Vyšlo mimo jiné najevo, že v rámci ozdravného programu „Mořský koník“ upřednostnila pojišťovna dodavatele, kterého měla vyřadit z výběrového řízení. Úřad zjistil také několik dalších nedostatků v hospodaření VZP.

Foto: Milan Malíček, Právo

Všeobecná zdravotní pojištovna. Ilustrační foto

Článek

„Z kontroly vyplynulo, že u fondu prevence postupovala VZP v několika případech netransparentně a diskriminačně. Také hradila projekty, které z fondu prevence hradit neměla. Dlouhodobě také nedostatečně spravovala pohledávky,“ uvedl v tiskové zprávě NKÚ.

Úřad upozornil, že pojišťovna zaplatila za roky 2018 a 2019 za přímořské ozdravné pobyty dětí „Mořský koník“ téměř 59 milionů korun dodavateli, kterého měla z výběrového řízení vyloučit. Dodavatel podle NKÚ porušil podmínky zadávací dokumentace.

„Také uvedl v nabídce nepravdivé údaje, což VZP zjistila při inspekci ještě před uzavřením smlouvy. Přesto s ním smlouvu uzavřela. VZP tak jednala netransparentně a diskriminovala ostatní uchazeče,“ dodal úřad.

Kvůli covidu neproběhlo čtvrt milionu prevencí na rakovinu

Domácí

Se závěry NKÚ ohledně programu Mořský koník, který skončil před dvěma lety, pojišťovna nesouhlasí. Jana Sixtová z tiskového oddělení VZP pro ČTK uvedla, že pojišťovna u výběru dodavatele těchto dětských ozdravných pobytů postupovala transparentně, když prostřednictvím elektronické aukce vybrala nabídku s nejnižší cenou.

„Jen u některých dílčích podmínek, například u speciální úpravy ubytování pro děti, netrvala na jejich splnění v době podání nabídky, tedy téměř rok před konáním pobytů, ale jak je běžné u výběrových řízení, až v době jejich zahájení,“ dodala Sixtová.

Platby spojené s úmrtím, i když žili

NKÚ také zjistil, že pojišťovna platila z fondu prevence minimálně dva pilotní projekty za více než 1,3 milionu korun, které podle zákona z fondu hradit neměla. V rámci jednoho z těchto projektů VZP navíc zaplatila 182 000 korun i za 53 lidí, kteří byli klienty jiných pojišťoven.

Chaos a drahé zmatky. NKÚ tvrdě zkritizoval stát za nepřipravenost na epidemii

Domácí

Kontroloři se také zaměřili na tzv. základní fond zdravotního pojištění, který disponuje nejvíce finančními prostředky z fondů VZP. V roce 2020 v něm pojišťovna hospodařila s více než 227 miliardami korun. Úřad zde zjistil jen několik dílčích nedostatků.

Například v letech 2010 až 2019 VZP neoprávněně zaplatila podle NKÚ zdravotnickým zařízením 672 000 korun za výkony spojené s úmrtím u 362 žijících pojištěnců.

Systémový problém je ve správě pohledávek

Úřad také upozornil na systémový problém ve správě pohledávek VZP. Od osmi dlužníků nevymáhala dlužné pojistné a penále ve výši přesahující 13 milionů korun. Také vedla zaniklé a nevymahatelné pohledávky staré až 25 let.

V roce 2019 šlo o pohledávky za téměř 20 milionů korun vůči 275 plátcům pojistného. Podle NKÚ se jedná o dlouhodobou záležitost, na kterou upozornil už v roce 2010.

VZP odpustila v rámci milostivého léta penále za 479 milionů

Ekonomika

„Některým z uvedených problémů by bylo možné předejít, pokud by VZP měla dostatečně funkční vnitřní kontrolní systém, s jehož pomocí by nesrovnalosti a chyby včas zjistila,“ shrnul NKÚ.

Sixtová ke kontrole uvedla, že kontrola neodhalila žádné zásadní nedostatky. „Její závěry bere pojišťovna na vědomí a u odhalených nepřesností přijme vnitřní opatření k zefektivnění správních úkonů,” dodala.

Všeobecná zdravotní pojišťovna je s 5,9 milionu pojištěnců největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Letos by měla hospodařit se schodkem 5,9 miliardy korun, pokryje ho z rezerv. Výdaje základního fondu by měly dosáhnout 261,4 miliardy korun.

Výběr článků

Načítám