Hlavní obsah

Znalec z případu znásilňované dívky: Věta o hodnocení následků není citací z mého posudku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Když brněnský soud mírnil trest pro muže, který znásilňoval nevlastní dceru, odkázal se i na znalecký posudek se slovy, že „jednání nemělo na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí“. Znalec Michal Pernička, který se na znaleckém zkoumání podílel, ale Novinkám řekl, že to není citace z jeho posudku.

Foto: Novinky

Dřevorubec za znásilňování své nezletilé dcery dostal podmínku

Článek

Případ, na který minulý týden Novinky upozornily, vyvolal obrovskou vlnu pohoršení a nevole, neboť obžalovaný nevlastní otec, který dívku znásilňoval, místo původně tříletého trestu vězení od odvolacího senátu brněnského krajského soudu v čele s Miroslavem Novákem odešel s podmínkou.

Na hodnocení psychického stavu dívku se podílel i Michal Pernička, znalec z klinické psychologie. „Já o tom hrozně nerad mluvím, protože ten posudek nikdo neviděl a my ho nemůžeme komentovat. Oběť byla v té době nezletilá a já jsem vázán mlčenlivostí,“ zdůraznil pro Novinky Pernička.

„Neviděl jsem vypracování rozsudku, takže ani není na co vlastně přesně reagovat. Z celého toho posudku se objevuje věta o hodnocení následků, a ta věta není citací z mého posudku,“ upozornil znalec. Psychiatrickou část posudku vypracoval Petr Nedoma. Novinkám se jej nepodařilo zastihnout, pro web Seznamzprávy ale odmítl své závěry s odkazem na mlčenlivost komentovat.

Podmínku pro dřevorubce, který roky znásilňoval dívku, prověří nejvyšší žalobce

Krimi

Zmocněnec dívky advokát Marcel Jurčaga podle webu mínil, že ze strany soudu mohlo dojít ke špatné interpretaci závěru znalců. Otčím totiž u prvoinstančního soudu prohlásil vinu a dokazování se tím zúžilo, znalci tak nebyli přímo vyslechnuti.

Lesní dělník si znásilňování tehdy ještě nezletilé nevlastní dcery natočil a dívku pak vydíral, aby mu byla po vůli. Minulý týden se mu ale podařilo obměkčit soudní senát slovy o tom, že se musí starat o rodinu, neboť stále žije s matkou znásilňované dívky a jejími dalšími dětmi.

Na podporu oběti vznikla v uplynulých dnech sbírka, za kterou stojí iniciativa Pod svícnem. Vybrané prostředky budou použity například na terapeutickou péči, ale i oblečení či potraviny. Přispět můžete na platformě Donio na tomto odkaze.

„Vůbec jsem to nečekala, všem hrozně děkuji, vše sleduji, o všech vím,“ řekla v pátek dívka Novinkám v reakci na události posledních dnů.

Budu moci začít nový život, děkovala za vlnu solidarity roky znásilňovaná dívka

Krimi

„Mám strach, aby se teď otčím neukájel na mladší sestře,“ řekla roky znásilňovaná dívka

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám